Az avar múlt kutatói

2020.07.28. 07:25

Régészet és turizmus – Önkéntesek segítik az avar sírok feltárásának folytatását Orondpusztán

Újból avar sírokat tárnak fel régészek és önkéntesek ott, ahol a harmincas évek végén László Gyula vezette az ásatást.

Majer Tamás

Ismét avar sírokat tárnak fel régészek és kalandvágyó önkéntesek (képünkön Oláh Pál Olivér fémkeresővel, valamint Nagy Zalán és Ádám László önkéntes) ott, ahol anno László Gyula vezette az ásatást. A Szücsi Frigyes régész koordinálta munka a csákberényi önkormányzat és a fehérvári múzeum összefogásával kezdődhetett meg tavaly, s folytatódhatott idén. S bár szerszám volt a képen látható fémkereső is, leginkább mégis az ásót használták. Az izgalmas és izzasztó munkában, úgy tűnik, nemcsak érdem, de öröm is részt venni. Egyfajta aktív nyaralás ez a környéken megszálló önkénteseknek. Este laza nyitóbulival ünnepelték meg a felek a munka kezdetét.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Tavaly az utolsó sír, amit feltártunk, az az 505. számú volt, vagyis tavaly összesen ötvenhárom sírt tártunk fel. A harmincas évek sírszámozását folytattuk, akkor 452-t tártak fel: 1938–39-ben László Gyula vezette az ásatást, előtte pedig – 1936-ban és 1937-ben – Lencsés József múzeumi altiszt – mondta Szücsi Frigyes avar koros régész, ásatásvezető.

Szücsi kifejtette, anno László Gyula érkezésével került értő kezekbe a munka irányítása. 1100-1200 sír sejthető a területen, ebből eddig tehát 505-öt tártak fel az idők során. Szücsi Frigyes elmondta, László Gyula is folytatta volna az ásatást, csak hát a második világháború azt elsöpörte, de aztán még időskorában, a kilencvenes években is szorgalmazta azt.

Oláh Pál Olivér fémkeresővel, valamint Nagy Zalán és Ádám László önkéntes. S bár szerszám volt a fémkereső is, leginkább mégis az ásót használták. Az izgalmas és izzasztó munkában, úgy tűnik, nemcsak érdem, de öröm is részt venni. Egyfajta aktív nyaralás ez a környéken megszálló önkénteseknek. Este laza nyitóbulival ünnepelték meg a felek a munka kezdetét.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Nos, az ásatás 2019-ben – a csákberényi önkormányzat és a Szent István Király Múzeum együttműködésében – végre folytatódhatott. Jellemző, hogy a magántulajdonban lévő földterületen most szudáni füvet termesztenek, ez azért praktikus, mert szinte bármikor van mód belevágni a következő régészeti feltárásba: csak le kell vágni a füvet.

Napernyő van, koktél nincs, kemény a munka a napsütésben
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az idei ásatás hétfőn vette kezdetét, s a tervek szerint augusztus 8-ig tart. Várhatóan harminc fölötti sír feltárása lesz meg, az idei évadra nyitott régészetszelvény 370 négyzetméter. Egy része a kora avar kor óta (Krisztus után 6–7. század) feltáratlan, egy másik része azonban úgynevezett hitelesítő ásatás. Utóbbi azt jelenti, hogy a harmincas években már feltárt sírok közül is többet megnyitnak.

Az első napon a 16 jelenlévőből 13-an voltak önkéntesek. A további két hét alatt még több önkéntes jön. Közülük aki kért, kapott, illetve kap szállást a faluban, ahogy az ebédjükről is gondoskodnak. A résztvevők hétfőn este bogrács mellett tartottak ásatási nyitóbulit. Számos gyerekcsoport látogat majd ki az ásatás helyszínére.

Elkezdődött valami Orondpusztán, amit úgy nevezhetünk: régészeti turizmus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában