meseszép

2020.07.04. 07:30

Különös nyári pompában tündököl a velencei „titkos kert”

Különösen viselkedik az idei évben a velencei „titkos kert” – vélekedik a különleges, botanikai igényességgel tervezett és rendezett kert házigazdája. Látogatásunkkor verőfényes napsütésben fürdőztek a virágok, tobzódott a növényvilág. A külső szemlélő legalábbis így látta. Gondozójuk azonban érti a növények nyelvét, elmondta, hogy látja ő.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Igazi kultikus találkozási pont a Velencei-tó mellett „A titkos kert” azok számára, akik szeretik a botanikát, a lakberendezést, a különleges, funkcionális zöldövezeti megoldásokat. Merthogy Uliczki Dóra kertje ilyen. Velencei udvara mérnöki – vagyis inkább lakberendezői – pontossággal megtervezett és kivitelezett alkotás. Van pihenőövezet, játszórész bunkerrel a gyereknek, örökzöldekkel beültetett terület, fűszernövények és zöldségek veteményese, a közösségi eseményeknek helyet adó nyári konyha vintázs világa, virágoknak fenntartott ültetvény és sok apró, felfedezésre váró részlet.

Uliczki Dóra, a kert gondozója – úgy látja, idén másképp fejlődik minden Fotók: STR / FMH

Az udvar teljes pompájában vibrál ezen a nyáron, de a laikus valószínűleg nem veszi észre azt, amit kertet tízen éve gondozó Dóra igen. Merthogy az idei esztendőben a természet – legalábbis ebben a kertben – nagyon különösen viselkedik – vélekedik a házigazda. A virágzás kellős közepén vagyunk? – teszem fel a kérdést.

A kis kerti tó a lelki megnyugvás helyszíne

– Hát, mondhatni… Bár furcsa ez az év, mert azt vettem észre, hogy a növények jeleznek valamit, talán a rövid forró nyarat. Merthogy már most elkezdtek virágozni az augusztusi és szeptemberi növények, mint a szellőrózsa, a krizantém, az őszi napvirág. Vagyis minden, aminek nem most kéne. Ráadásul sok minden, mint a gyűszűvirágok, meglehetősen későn indultak el, s együtt virágoztak a rózsákkal. S volt olyan növényem is, amely egyáltalán nem virágzott vagy nagyon apró, kevés bimbót hozott.

A terasz a kert folytatása. A függőágy, ahol ritka vendég a sokat
tevékenykedő házigazda

Természetesen az időjárás is oka ennek, hosszú ideig aszály volt, aztán pedig pár nap alatt le-esett szinte az éves csapadékmennyiség, de volt brutális szél és vihar is. A növények is „szelesek” tehát. Küzdelmesebb ez az év számukra – meséli a kert gondozója, aki szerint talán mostanra lett olyan a klíma, illetve a napfény, a tápanyagok és a lehetőségek együttállása, hogy hirtelen indulhatott meg minden – a májusi és az augusztusi virágok versenyeznek egymással a beporzók kegyeiért. Sokan jönnek megnézni ezt a különleges, friss, mégis precízen rendezett kertet. A kertlátogatások, jógaórák és gasztrobotanikai programok, virágkóstolók sorozata közben pedig a növényvilág minden héten – sőt, mondhatni minden nap –, más arcát mutatja.

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában