Százak fürdőhelye, habár nem strand: szabad fürdeni?

2020.07.07. 07:00

Kordonok a gárdonyi parton

Látványosan helyeztek ki kordonokat a gárdonyi szabadstrandként használt partszakaszon nemrégiben. Az ok a partfal-rekonstrukció, a munkálatok azonban a nyár folyamán állnak ezen a területen. A kérdés az, mit jelent a kerítés.

S. Töttő Rita

Ez a fürdőhely nem strand, mégis sokan strandolnak. A partfal-rekonstrukció a nyár folyamán nem folytatódik, mégis munkaterületnek számít

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mint egy feszesre fújt strandröplabda, úgy pattog a víz felszínén – válaszok nélkül – a sok kérdés a (jogilag nem létező) gárdonyi szabadstrandon. Merthogy a kérdés az: szabad-e strandolni a Holdfény sétány azon partszakaszán, amely évtizedeken át a fürdőzők ingyenes fürdőhelye volt? A kérdés több okból is aktuális, de főként az teszi azzá, hogy az egyik nyári éjszaka folyamán kordonszerű kerítéseket emeltek közvetlenül a parton. Utánajártunk, mi a helyzet a területen, tekintve, hogy a mai napig százak-ezrek érkeznek ide kikapcsolódni – fürödnek a vízben, vízi járművekhez kapcsolatos szolgáltatásokat vesznek igénybe, napfürdőznek, fogyasztanak, vásárolnak.

Ez a fürdőhely nem strand, mégis sokan strandolnak. A partfal-rekonstrukció a nyár folyamán nem folytatódik, mégis munkaterületnek számít
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Velencei-tavi Partfal-rekonstrukciós Projekt munkálatai érték el mostanra a szakaszt, ám a nyár folyamán – a Vízügy egy korábbi nyilatkozata támasztja ezt alá – nem végeznek munkálatokat a fürdőhelyeken. Csakhogy ez a terület nem számít strandnak, mivel az önkormányzat nem kérhette meg rá a kijelölt fürdőhelyekre vonatkozó kormányhivatali engedélyeket, tekintve, hogy a kormányrendeletben megszabott feltételeknek nem lehet eleget tenni – mutatott rá Tóth István polgármester a hírlap megkeresésekor, utalva a 78/2008-as kormányrendeletre, amely az engedélyezett, tehát strandolásra kijelölt fürdőhelyekre vonatkozik. Ahol ezt az engedélyt megkérik, ott számos infrastrukturális alapellátásnak, meghatározott méretű zöldfelületnek és egyéb feltételnek teljesülnie kell. De ez itt nem adott – mondja a polgármester. Így nem strand már évek óta. S noha most nincsenek partfal-rekonstrukciós munkálatok, azért továbbra is munkaterületnek számít. Ezért is tette ki a kordonokat a kivitelező. Ez egy jogi Bermuda-háromszög, ami azt mutatja: nem strand, de fürödnek. Nincsenek munkálatok, de munkaterület. A Holdfény sétány útjai kifürkészhetetlenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában