helló, nyár!

2020.07.01. 15:10

Kinyitott Velencén az immáron önkormányzati működtetésű strand

Július elsejével, immáron önkormányzati üzemeltetésben, megnyitott a velencei Északi Strand. Szerdán reggel bejárásra hívta a Fejér Megyei Hírlapot a város polgármestere, aki bemutatta, mi történt a strand áprilisi átvétele óta.

S. Töttő Rita

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Néhány hetes csúszással de a nagy meleg beköszöntével újra megnyitotta kapuit a velencei Északi Strand, amely éveken át Vízi Vár Strandként egy külső szolgáltató üzemeltetésében működött, s mely az EFOTT-nak is helyet adott 5 éven át. A terület átadása-átvétele nem volt viharmentes, akkor arról a Fejér Megyei Hírlap is beszámolt. Ezt követően Gerhard Ákos polgármester és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő közös bejárást tartottak az akkor még felújítás előtt álló területen. Ekkor Tessely így fogalmazott: „Az, hogy a strand leromlott állapota kinek a felelőssége, ezt még mindig nem látom tisztázottnak, ám legyen akárki – a volt üzemeltető, a jelenlegi vagy a korábbi városvezetések -, egy biztos: az Északi Strandnak nem volt igazi, gondos gazdája az elmúlt időszakban. Remélem, ez a helyzet javul a közeljövőben, mert a helyet kedvelő velenceiek és az ide pihenni, strandolni érkező vendégek egyaránt megérdemlik a tóhoz, a szép környezethez illő minőséget. A magam részéről támogatom a vezetőség erre irányuló törekvéseit.”

Közösségi erőből

A munka ezt követően megkezdődött, melynek végén Gerhard Ákos azt mondta: – Hosszú és fáradságos munka, sok áldozat és lemondás tette lehetővé, hogy ez a pillanat eljöhessen. A legnagyobb áldozatot a Velence Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője, Pusztai László, illetve kollégái hozták. Az Északi Strand április végi átvételét követően rengeteg feladat volt. A rendelkezésre álló időnél pusztán a felújításra rendelkezésre álló anyagi forrás volt kevesebb, azonban a velenceiek összefogásának és néhány vállalkozó segítségének hála sikerült nem csak újragondolni a strandot, de elképzeléseink szerint meg is valósítani. Így lehetünk itt a Velencei-tó első közösségi erőből megújult strandján – fogalmazott. Pusztai László pedig beszélt a részletekről: a strandon belső bicikli tároló, tradicionális lángosos büfé, autós büfék, színpad, napvitorlák, értékmegőrző várják a vendégeket, valamint a home office mintája nyomán „beach office” is lesz, köszönhetően a wifinek. Kiépítették továbbá a kamerahálózatot, a térhang technikát és a riasztó rendszert, július 11-én pedig fellépőkkel várják a vendégeket.

 

A strand 5 hektáron terül el, s a hagyományos szabályok szerint 5 ezer, de most, a járványhelyzethez igazodó szabályok miatt 2500 fő jöhet strandolni. A terület 300 méternyi partszakasszal rendelkezik, melyből 200 méter mélyvizes – azaz 160 centire mélyül már az elején. Hátul van egy 100 méter homokos lídós partszakasz, ahol 120 centiméteres a vízmélység. Ezen belül pedig található egy feltöltött rész a gyerekek számára, alacsonyabb vízzel. Jövőre további 100 méteres, szintén gyermekbarát partszakasz is rendelkezésre áll, itt jelenleg a partfal rekonstrukció zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában