Kerítés nincs, felelősség van

2020.07.15. 07:00

Folytatódik a gárdonyi Holdfény sétány kerítésügye

A fürdőzők által előszeretettel használt partszakaszról eltűntek a kordonok, ezért a polgármester levélben hívta fel a kivitelező figyelmét a felelősség kérdésére.

S. Töttő Rita

A gyakran napokig tartó, fullasztó kánikulában érthető a program: irány a Velencei-tó egy hűsítő csobbanásért – ám nem mindegy, hol akarunk felfrissülni!

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Múlt héten megírtuk, hogy egyik pillanatról a másikra eltűntek a kordonok a gárdonyi Holdfény sétány azon szaka­száról, amely a partfal-rekonstrukció miatt nyáron is munkaterületnek számít. A fürdőzők birtokba is vették a területet, sőt, ahogy megírtuk, korábban maga a kerítés sem zavarta őket abban, hogy a Velencei-tó ezen szakaszán strandoljanak. A gárdonyi polgármester ezt követően fogalmazta meg a témával kapcsolatos álláspontját:

– A Holdfény sétány előtti partszakaszon ugyan a kivitelező elbontotta a munkaterületet lehatároló kerítést, de a munkaterületen történtekért továbbra is ő a felelős – szögezte le a Fejér Megyei Hírlapnak Tóth István. A polgármester ezért is emelte ki: – Tisztelettel kérem a Gárdonyban nyaralókat, hogy városunkban a biztonságos, engedéllyel rendelkező fizetős és ingyenes fürdőhelyeket látogassák a következő napokban!

A gyakran napokig tartó, fullasztó kánikulában érthető a program: irány a Velencei-tó egy hűsítő csobbanásért – ám nem mindegy, hol akarunk felfrissülni! Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A város vezetője emellett levelet fogalmazott meg a kivitelezőnek, mégpedig azt követően, hogy múlt hétvégén egy fürdőző, 150 méterre a parttól feltehetően egy II. világháborús robbanótestet talált. Akkor a tűzszerészek a robbanótestet kiemelték és elszállították. A nyilvánosságra hozott levél tehát a Velencei-tavi partfal-rekonstrukciós projekt Nautis Hotel és Sirály strand közötti partszakaszára vonatkozóan született, vagyis arról a területről van szó, amely évtizedek óta az egynapos kikapcsolódásra érkező fürdőzők egyik kedvelt helyszíne és mindenki csak úgy ismeri, hogy a gárdonyi szabadstrand.

A levélben ez áll: „A munkák megkezdését követően Önök június végén kordonokkal lezárták a partszakaszt érintő munkaterületet” – majd pedig kitér arra, hogy július 9-én csütörtökön a kerítés mégiscsak eltűnt a területről, „és a fürdőzők háborítatlanul igénybe vették a partszakaszt, ahol egyébként az alacsony vízállás miatt jóval messzebb be lehet gyalogolni, ami a mederben található tárgyak miatt fokozza a sérülések veszélyét.”

Ezután felhívja a figyelmet arra, hogy a munkaterület jelleget jelenleg semmi nem jelzi, ez pedig „balesetveszélyt jelent a fürdőzők számára, különös tekintettel arra, hogy ott egyébként soha nem működött kijelölt fürdőhely.” Majd leszögezi: „Amennyiben a strandolók, illetve a fürdőzők közül valakit baleset ér, azért az önkormányzat semmilyen felelősséget nem vállal. A munkaterületen – a parton vagy a vízben – bekövetkezett személyi sérülések, balesetek miatt kizárólag a kivitelezőt terheli a felelősség.”

Fürdőzésre javasolt helyek Fejér megyében

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának illetékességi területén összesen négy jó és hat kiváló minősítésű vízzel rendelkező természetes fürdőhely található.

1. Agárd Napsugár strand (2484 Gárdony, Chernel u. 1. sz.)

2. Park Strand Kemping (2484 Gárdony, Chernel u. 51–52. sz.)

3. Tini strand (2484 Agárd, Üdülők útja 4. sz.)

4. Gárdony Panoráma Partszakasz (2483 Gárdony, Pisztráng út 21. sz.)

5. Sirály Strand (2483 Gárdony, Harcsa u. 2. sz.)

6. Korzó és strand (2481 Velence, Tópart u.)

7. Tóbíró közi strand (2481 Velence, Tóbíró köz)

8. Velence Resort & Spa strand (2481 Velence, Béke u.)

9. Velence Északi Strand (2481 Velence, Enyedi utca)

10. Tó-Party Rendezvény Strand (2483 Gárdony, Ibolya u. 2. sz.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában