Július 23-ig várják még a támogató szavazatokat

2020.07.16. 07:05

Film készült a Nemere építéséről

Egy rangos nemzetközi pályázaton van a legjobbak között egy olyan videó, amely a Nemere-projektről készült.

Tihanyi Tamás

A Nemere várja újjászületését. Friss felvétel a félkész gépről Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Nemere erősített bordájának építéséről készült filmmel nevezte be a fehérvári Albatrosz Repülő Egyesület a Nemere-projektet egy faipari gépeket gyártó cég „Felder Challenge” elnevezésű nemzetközi pályázatára. A videót Józsa Dávid vitorlázórepülő-világbajnok és Kiss Benjamin készítette. Kedden délután kihirdették az előválogatás eredményét, amely alapján a több mint hatszáz pályázat közül a fehérváriak bekerültek a legjobb ötven közé. Onnan közönségszavazattal választják ki az első három helyezettet. Az Albatrosz Repülő Egyesület szeretné, ha minél több repülőbarát, lokálpatrióta székesfehérvári támogatná pályázatukat egy szavazással, amelyre július 23-ig van még lehetőség.

A Nemere várja újjászületését. Friss felvétel a félkész gépről Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Dolgozunk a repülőgépen, bár a vírus miatti szükséghelyzet minket is lelassított, mert többeket akadályozott ez a körülmény. Ott tartunk, hogy jövő héten a szárny fő tartóinak ragasztását végezhetjük el – mondta tegnap Szilády Dezső, a repülőegyesület elnöke. Az Albatrosz Repülő Egyesület vezetősége még 2016-ban – a fehérvári repülés századik évfordulóján – határozta el, hogy a város támogatásával újra felépítik a Nemerét, Rotter Lajos vitorlázó repülőgépét, amely 1936-ban a berlini olimpián szerzett dicsőséget Magyarországnak és a honi repülésnek. Rotter a fehérvári repülőgép-javítóban építette a gépet, majd az olimpián Berlinből Kiel­be repült. Ez a levegőben megtett 326,5 kilométer volt a céltávrepülés akkori világrekordja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában