megállapodás

2020.07.20. 14:00

Felkarolja a honvédség a gyermekvédelem rendszerében élő fiatalokat

A 18 vagy 23 évesen a gyermekvédelem rendszeréből kikerülő gyermekek számára jelenthet kapaszkodót az a megállapodást, melyet hétfőn írtak alá a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központban.

S. Töttő Rita

2020.07.20. Együttműködési aláírás a Gyermekvédelmi Központ a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Sportszövetség között a gyermekotthonokban élő fiatalok katonai neveléséről. Szfvár. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Együttműködési megállapodást írt alá hétfőn, a Fejér megyei Gyermekvédelmi Központban a Honvédelmi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Honvédelmi Sportszövetség elnöke. Az ünnepélyes megállapodás részletei kapcsán kiderült: célja, hogy a gyermekvédelmi rendszerben élő fiatalok különböző programok segítségével megismerkedjenek a honvédelemmel, valamint a Magyar Honvédség nyújtotta életpálya lehetőségekkel.

- A gyermekvédelem egy életre szóló és kiható, nevelő, oktató tevékenység, melynek a kiteljesedését szolgálja a mostani együttműködési megállapodás – fogalmazott Czibik Norbert, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese.

- Célja, hogy azokat a gyermekeket, akik a gyermekvédelem rendszerében nevelkednek, szeretnénk segíteni ahhoz, hogy olyan kapaszkodót, célt, irányt találjanak a jövőhöz, ami az életüket stabillá tudja tenni – mutatott rá Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, s hozzátette: ma Magyarországon 23 ezer gyermek él a gyermekvédelem rendszerében, akiket nem a vér szerinti szüleik nevelnek, hanem gyermekotthonokban vagy nevelőszülőknél élnek. Esetükben a kormány elkötelezett, hogy a gyermekvédelmet család-központúvá tegye, ezért indították el a Befogadlak programot. Ennek lényege, hogy lehetőség szerint minden gyermek nevelőszülőnél nevelkedjen, mert akkor fogják megtanulni a családi kötődéseket. Másik fontos eleme, hogy legyen kézzel fogható céljuk a 18 vagy 23 évesen a gyermekvédelem rendszeréből kikerülő fiataloknak, amely megtartja őket az életben. Ehhez segít hozzá a Vértezd fel magad program, amely nem csak gyermekvédelmi, de honvédelmi program is egyben. Azt a célt szolgálja, hogy a kikerülő gyermekek tanuljanak, ismereteket szerezzenek a honvédelemről, hazaszeretetről, és a Honvédelmi Sportszövetségen keresztül a sportról. – Mert ezekben a gyerekekben van „kraft”, tud bennük lenni kitartás, van bennük erő, csak éppen az élet úgy hozta, hogy rajtuk kívülálló okokból annyi traumán mentek át, amit sokan elképzelni is nehezen tudnak – fogalmazott az államtitkár.

 

Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnökeként szólalt fel a megállapodás aláírása előtt: – Mi az, amit a gyermekeknek adhatunk? Gyökereket és szárnyakat. Fontos, hogy kötődjenek a hazához és a nevelésük, képzésük során nagy célokat tudjanak megfogalmazni, valamint hogy családot alapítsanak. Szeretnénk ebben a 23 ezer gyermekben feltölteni a lelki raktárakat, kapják meg azt a lehetőséget, hogy sikeres felnőttekké váljanak. Ezért gondoskodnunk kell arról, hogy az oktatásuk mellett az érzelmi intelligenciájuk is fejlődjön. Itt jön a hazaszeretet kérdése, mert aki szereti a hazáját, az képes tenni is érte. A megállapodáshoz mi a sport részét szeretnénk hozzátenni, ami „sajátos kulcs a társadalmi működéshez”.

A katonai életpálya fontosságát emelte ki a találkozón Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka: – Az egyik legbiztosabb munkáltató ma a katonaság, amely szívesen együttműködik mindenkivel, aki a jövő honvédségének olyan humánerőforrást tud biztosítani, aki szereti a hazáját, s tudja, hogyan kell megvédeni a magyar embereket.

A megállapodás aláírása előtt felszólalt Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is, aki kiemelte: azért Székesfehérváron írják alá ezt az egyébként országos szintű megállapodást, mert az itteni gyermekvédelmi központ igazgatónője – utalt Deresné Tanárki Máriára – maga is sokat tett azért, hogy a Fejér megyei gyermekvédelem rendszerében élő fiatalok pályaorientációs foglalkozások során eljussanak a Magyar Honvédségig. E korábbi helyi hagyomány kapcsán kerülhetett tehát pont az i-re azzal, hogy Székesfehérváron írták alá, ünnepélyes keretek között a honvédelmi megállapodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában