Érkeznek a felvételi ponthatárok

2020.07.23. 07:15

Fejér megyében négy felsőoktatási intézménybe jelentkezhettek a diákok

A négy megyei felsőoktatási intézmény tekintetében nagy népszerűségnek örvend a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodási és menedzsment és a mérnökinformatika szak.

Héjj Vivien

A ponthatárok kihirdetése is rendhagyó lesz idén; nem tartanak központi bulit

Fotó: Nagy Norbert / FMH-archív

Csütörtök este 20 órától hirdetik ki a 2020 szeptemberében induló főiskolai, egyetemi képzések ponthatárait. Az érettségikhez hasonlóan a ponthatárhirdetés is eltér a megszokottól. Az eseményt ugyanis jellemzően szabadtéri összejövetelek, pontváró partik övezték hosszú évek óta, idén azonban a járványra való tekintettel a tömeges rendezvények ezen formáját is nélkülözniük kell a leendő hallgatóknak. A jelentkezők számában markáns visszaesés tapasztalható, ugyanis mindössze 91 460 diák jelentkezett az általános felvételi eljárás során valamely felsőoktatási intézménybe. Ez a szám 2019-ben 112 033, 2018-ban pedig 107 700 volt. Utoljára a 2013-as felvételi eljárás során esett vissza a jelentkezők száma százezer fő alá.

A diákok idén is négy Fe­jér megyei felsőoktatási intézménybe nyújthatták be jelentkezésüket. A felvi.hu adatai szerint a Dunaújvárosi Egyetemre több mint 1500 diák felvételizett. Itt a jelentkezések alapján a legnépszerűbb képzés az alapképzésben, nappali munkarendben, állami támogatással elvégezhető mérnökinformatikus szak, melyre 130-an szeretnének bejutni. Popularitás tekintetében a nappali munkarendű alapképzések sorában dobogós helyen végzett a gépészmérnöki és a gazdaságinformatikus szak.

A ponthatárok kihirdetése is rendhagyó lesz idén; nem tartanak központi bulit
Fotó: Nagy Norbert / FMH-archív

A Kodolányi János Egyetem a megyeszékhely mellett az ország másik két helyszínén, a fővárosban és Orosházán is várja a leendő hallgatókat. Továbbra is ez az egyetlen vidéki felsőoktatási intézmény, amely dzsessz-­elő­adó­művész szakokat is indít. A három képzési helyszínre összesen 1486, a Székesfehérváron induló szakokra több mint 200 diák jelentkezett. Itt a népszerűségi listát a turizmus-vendéglátás képzés vezeti, amelyet a gazdálkodási és menedzsment és az emberi erőforrások követ.

A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára először 2016-ban jelentkezhettek a leendő hallgatók, idén már több mint 500 tanuló próbál szerencsét a fehérvári szakok egyikén. Jelenleg öt különböző képzés közül választhatnak azok, akik Fehérváron szeretnének diplomát szerezni. Legtöbben az országos szinten is népszerű gazdálkodási és menedzsment szakra jelentkeztek, ide több mint 130-an szeretnének bejutni. Emellett népszerű a sportközgazdász és a turizmus-vendéglátás képzés is.

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán 711 tanuló szeretné elkezdeni felsőfokú tanulmányait. A szakok népszerűségi listáját toronymagasan vezeti a mérnökinformatikus alapképzés, amelyre több mint 160 diák felvételizett. Második helyen a gé­pész­mérnöki szak végzett, ide összesen 74-en jelentkeztek, míg a képzeletbeli dobogó harmadik helyére a felsőoktatási szakképzésben tanulható mérnökinformatikus szak került.

A leendő hallgatóknak már nem kell sokáig izgulniuk, hiszen az esti órákban megkezdődik a ponthatárok kihirdetése. A felvételt nyert tanulókat szöveges üzenetben értesíti az Oktatási Hivatal. Aki esetleg egyik általa megjelölt oktatási intézménybe sem nyer felvételt, az a pótfelvételi keretében újra próbálkozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában