Ők oroszlánok voltak

2020.07.18. 07:50

Ezrednapi megemlékezés a Zichy ligetben

Nem szabad hagyni, hogy legjobbjaink példája elenyész­szen a múló időben! A 17-es gyalogezred katonáira emlékezett a koronázóváros.

Tihanyi Tamás

A dallam ismét elbúcsúztatta őket Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A korszakban Nagy Háborúnak nevezett első világégés több iszonyatos áldozatot követelő csatájában lényegében elvérzett, mégis dicsőségben hazatért Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapja alkalmából tisztelegtek a hősiesség példája előtt tegnap a Zichy ligetben. A belvárosi árnyas liget fái alatt meghúzódó emlékmű, az „oroszlán” mellett, az egykori kaszárnya szomszédságában gyülekeztek pénteken délelőtt a megye és a város vezetői, az egyházak és a honvédség képviselői, illetve parancsnokai, valamint a hagyományőrző, nyugállományú és más civil szervezetek eseményen megjelenő tagjai.

A dallam ismét elbúcsúztatta őket Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ebben az évben ünnepi beszédével Vadon Gábor, a Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubjának vezetője idézte fel a tizenhetes gyalogosok történetét. Egyebek mellett a később városi dísz­polgárrá avatott Sipos Gyula ezredparancsnok legendás alakját, a Kárpátokat, az orosz frontot, az öt véres isonzói csata poklát, Doberdó szörnyűségét. Sipos fegyverben hozta vissza katonáit a frontról. „Álljunk meg a rohanásban és tisztelegjünk hős katonáink emléke előtt!”, szólította fel hallgatóságát az ünnepi szónok. A megemlékezés – amelynek különös hangsúlyt adott az, hogy a trianoni békediktátum 100. évfordulójának esztendejében vagyunk – a hagyományoknak megfelelően idén is koszorúzással, a virágok elhelyezésével folytatódott, majd a Takarodó hangja után a Szózat dallamaival zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában