Polgárőr Érdemkereszt kitüntetést kapott

2020.07.09. 07:25

Egy sokoldalú, közösségi ember a dunaújvárosi Szloboda György

Belvárosi otthonában fogadott bennünket Szloboda György. Az interjú témájához illőn polgárőri ruháját öltötte magára, ugyanis az adta a beszélgetés apropóját, hogy az Országos Polgárőr Szövetség arany fokozatú Polgárőr Érdemkereszt kitüntetésben részesítette.

DH

Szloboda György örömmel mutatta kitüntetéseit

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ez már a negyedik ilyen elismerése, kapott már bronz, ezüst és arany minősítést is, de ez most más, mint a többi. Nemcsak azért jelentős számára, mert alig egy hónappal ezelőtt töltötte be a 85. életévét, hanem mert ez egyfajta méltó lezárása polgárőri tevékenységének. Közel harminc évig vállalta ezt a nemes, önkéntes szolgálatot. Annak idején, mint táborállási kiskerttulajdonos, hetvenhárom lakóval összefogtak a környéken megszaporodó betörések, lopások miatt.

Akkor még működött az orosz laktanya, és nagy volt az átmenő forgalom is. 1992 februárjában meg is alapították a Táborállási Polgárőrséget. Ahogy Gyuri bácsi felidézte, valaki bemondta, hogy legyen ő az elnök. Mivel nem volt katona, és lényegében közbiztonsági szervezetről volt szó, úgy volt vele, hogy talán nem ő a legalkalmasabb erre a tisztségre. Nem jelentkezett senki, így végül elvállalta, és igyekezett a tőle megszokott lelkiismerettel, odaadással végezni a feladatokat. Idővel rendeződtek a dolgok a környéken, és körülbelül harmincöten-negyvenen maradtak ennél a polgárőrségnél, akik vitték tovább a szolgálatot. Akkor még Táborálláson, Óvárosban és Újtelepen ügyeltek a biztonságra, jó együttműködésben a rendőrséggel. Jelenleg négy polgárőrség működik a városban, mára nagyjából megosztott a terület közöttük a járőrözés szempontjából, de ettől függetlenül, ahol kell, segítenek, például részt vettek éjszakai garázsfeltörések felderítésében.

Szloboda György örömmel mutatta kitüntetéseit
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Gyuri bácsi az első naptól fogva tagja volt a megyei polgárőrszervezetnek, koordinálta a járási polgárőröket, valamint küldött és választmányi tag is lett az Országos Polgárőr Szövetségben. Nemrég úgy döntött, fokozatosan befejezi ezen tevékenységet, a Táborállási Polgárőrségnél például már két éve átadta az elnöki tisztséget, de természetesen tanácsaival segíti a társakat. Átadja a stafétabotot a fiatalabbaknak, ám ez nem azt jelenti, hogy megszűnik mindenféle elfoglaltsága, hiszen mindig is szeretett emberek között lenni.

Népes, szép családdal büszkélkedhet, akikkel folyamatosan tartja a kapcsolatot, a szoba falát a gyermekek, unokák, dédunokák fényképei díszítik. Van még egy állandó tényező, szenvedély is Gyuri bácsi életében: a magyar nóta és az operettdalok. Idén már harminchét esztendeje, hogy megalapították a László Imre Magyar nóta, Népdal, Operett és Cigány dalokat kedvelők klubját, amelynek Gyuri bácsi az elnöke 1992 óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában