Valahol postázzák, máshol személyesen vehető át

2020.07.06. 07:15

Diplomák, nyelvvizsga nélkül – Fejérben kétezernél is többet adnak ki

Nagy a jelentkezés a nyelvvizsgamentesség miatt a diplomák átvételére a megyei intézményekben is. Fejérben több mint kétezer olyan oklevél kerül kiállításra, melyet a korábbi években a hallgatók nem tudtak átvenni, hiszen hiányzott a nyelvvizsga, mely a diplomához kötelező volt.

Nagy Marietta

A Kodolányi János Egyetemen már elkezdték a bennragadt diplomák kiadását

Forrás: Fotóillusztráció: FMH

Most ezek a diákok nyelvvizsga nélkül is átvehetik a dokumentumot, ha jelentkeznek ezekért az egyetemeken. Minden olyan hallgató élvezheti ezt az lehetőséget, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett.

A kormány a járványhelyzet alatt jelentette be, hogy hetvenötezer diplomát nem tudtak eddig az egyetemek, főiskolák kiadni, mert a hallgatóknak hiányzott a nyelvvizsgája. Ez a szám csak azokat a vizsgázókat fedi le, akik az elmúlt években nem jutottak hozzá a diplomájukhoz, tovább fog még bővülni a kör, hiszen még az idén végzett hallgatók is hozzájönnek ezekhez az adatokhoz.

A Dunaújvárosi Egyetem, az Óbudai Egyetem, és a Kodolányi János Egyetem is nyilatkozott lapunknak arról, hogy mikortól adják ki e fontos dokumentumokat.

A Dunaújvárosi Egyetemen körülbelül kétezer oklevelet fognak kiállítani a nyelvvizsga hiánya ellenére. A diplomákat postai úton küldik meg a volt hallgatóknak, személyes átvételre pedig nincs lehetőségük. A legkorábbi időpont, amikor egy hallgató nem kapta meg a diplomáját, mert mellé nem szerezte meg a szükséges nyelvvizsgát, 2001 januárja. A dokumentumokat a beérkezett adategyeztető lapok sorrendje szerint állítják ki. A 2006 előtt megszerzett diplomákat a Dunaújvárosi Egyetem hivatalosan augusztus elseje után kezdi el kiküldeni.

A Kodolányi János Egyetemen már elkezdték a bennragadt diplomák kiadását
Fotó: Fotóillusztráció: FMH

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki kara érdeklődésünkre arról számolt be, hogy a fehérvári karon nagyjából négyszáz bennragadt diploma van, eddig pedig háromszáztíz igénylés érkezett. Az egyetemen júniusban megkezdték az oklevelek kipostázását, de lehetőség van a személyes átvételre is. Az érintett egykori hallgatók időpontra érkezve vehetik át a diplomájukat. A postázást az online igénylés, adategyeztetés és nyomtatás után kezdi meg az egyetem.

A Kodolányi János Egyetemen júliustól adják át azokat a dokumentumokat, amelyek tulajdonosai 2002 és 2005 közt kezdték meg tanulmányaikat a felsőoktatási intézményben, és ott sikeres záróvizsgát tettek.

Nemcsak azok vehetik át az oklevelet, akik ezekben az években végeztek, hanem azok is, akik 2006 után kezdték meg tanulmányaikat bolognai típusú alap- és mesterképzésen, felsőoktatási szakképzésben vagy szakirányú továbbképzésben. Azok akik 2001-ben vagy az előtt végezek, csak augusztus 20-a után tudják az iratot átvenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában