A kisebbeket keresik

2020.07.26. 07:25

Áll a forgalom Cecén, mert dinnyét vásárol a nép

Hol egy személy­autó, hol egy kamion húzódik félre az út szélére, hogy az abból kiszálló sofőr – másokkal együtt vagy sem – dinnyét vásároljon.

Szanyi-Nagy Judit

A klasszikusok: görögök és sárgák Fotó: Pesti Tamás

A helyszín nem más, mint Cece. A település négy „sarkát” közelítettük meg, itt érdeklődtünk arról, milyen növényekre vágynak leginkább a vásárlók.

Főleg a kisebbeket keresik – állapítják meg az árusok mindegyik helyszínen. Talán azért, mert olcsóbban kijönnek így – fejtegetik az okot. A Sár­egres felőli oldalon a többi között Tatár Petra árusítja a kuglikat, tapasztalja: a vevők a 7-8 kilogrammos változatokat viszik leginkább. A legnépszerűbb a görög, de a cukordinnyét sem vetik meg az emberek.

Vajta felől Gereny Krisztinánál vásárolhatnak az út szélére húzódók. Ők legfőképpen kamionsofőrök – tudjuk meg az árustól, aki körülbelül egy hete értékesíti a dinnyét ezen a helyszínen. Előtte Simontornyán tevékenykedett, annak is az Igarhoz közelebbi részén. A forgalom ott egy fokkal nagyobb volt, hiszen a Balatont megcélzók rendszerint ezen az útvonalon keresztül érik el cél­állomásukat. Krisztina is azt tapasztalja, a kisebb-közepes dinnyéket viszik igazán, s az idén nagy népszerűségnek örvend a sárga belű változat is. Akadt olyan sofőr, aki az egyik irányban próbaképp egy, hazafelé tartva pedig már három cukordinnyét vásárolt.

A klasszikusok: görögök és sárgák Fotó: Pesti Tamás

Alsószentiván felé haladva is nagy volt a mozgás: az egyik standnál azért nem tudtak nyilatkozni nekünk az árusok, mert a következő „szállítmányt” várták, és pakoltak, míg a következő helyszínen az őstermelő nem tartózkodott otthon. Szóval útnak eredtünk és Sárbogárd felé vettük az irányt. Ezen a cecei részen kevesebben árusították portékájukat. Gyulai Istvánné már idestova harminc éve közel egy hektáron foglalkozik a növénnyel, ő görög- és sárgadinnyét árul. Vásárlói akár 10 kilogrammos példányokat is megvesznek, s igény szerint felezett dinnyét is ad nekik. Az ár ugyan magas, mondja, mégis megéri Cecén vásárolni, az az igazi!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában