Koronavírus Fejérben

2020.07.03. 11:30

A koronavírus miatt több hónappal kitolódott a váli-völgyi beruházás határideje

A váli-völgyi vízrendezési projekttel kapcsolatban felkerestük a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjét, Csonki István igazgatót, hogy a több milliárd forintos beruházás, amely 2017-ben vette kezdetét, milyen fázisban tart.

Kecskés Zoltán

Zajlanak a munkálatok. A képen az úgynevezett stabilizált fenntartó út építése látható Fotó: vízügy

A beruházás célja

Az 1084/2016. (II. 29.) korm.-­határozat hirdette ki a Környezeti és energiahatékonysági operatív program éves fejlesztési keretét, amely kiemelt projektként nevesíti a Váli-völgy vízrendezés-fejlesztését. A beruházással szembeni szakmai elvárás az árvízi biztonság növelése, a vízgyűjtő ökológiai állapotának és a vízrendszer vízkészlet-gazdálkodásának mennyiségi és minőségi javítása. A projekt megvalósítása során elsődleges szempont a Váli-víz vízelvezetési problémáinak megoldása, a meder vízszállító képességének javítása.

Mederrendezés

A Váli-víz medrében található nád és sás gyökérzónás eltávolítása Ercsi–Baracska, Vál–Tabajd és Felcsút–Óbarok térségében nagyrészt már elkészült. Jelenleg Válon és Kajászón folynak előkészítő munkák, gyökérzónás iszapolókotrás, uszadékok, kidőlt és erősen károsodott, szabadon lévő fatörzsek eltávolítása és a mederben lévő tuskók marása történik. Ezután a kis esésű szakaszokon kis vízi meder kialakításával, a folyási sebesség növelésével előzhető meg a pangó vizek kialakulása, a nagyobb esésű helyeken pedig terelő- és medervédő művekkel lassítják az áramlást. A vízfolyás védelme érdekében a csapadékcsatornák becsatlakozásánál lévő homokfogók tisztítása és felújítása is befejeződött, Baracskán ezután kezdődik az eróziós műtárgyak kiépítése.

Zajlanak a munkálatok. A képen az úgynevezett stabilizált fenntartó út építése látható Fotó: vízügy

A fenntartó utak kialakítása

A beruházás eredményeként elérhető jó műszaki állapot megőrzése érdekében a projektelképzelésen belül fontos szerepet kap a fenntartó utak megfelelő nyomvonalon történő kialakítása. Egyes szakaszokon a mederből kikerülő felesleges földanyag elhelyezése után elegendő a meglévő fenntartó sávok jó karba helyezése, másutt viszont jó minőségű fenntartó út épül stabilizációval. Jelenleg Alcsútdoboz, Tabajd és Felcsút térségében folyik ilyen munka. A fenntartó gépek átközlekedését biztosító Felcsúti üzemi híd munkálatai már befejeződtek.

Műtárgy-rekonstrukció, műtárgyépítés

Mivel a meder feliszapolódása leginkább a hidak és a duzzasztó műtárgyak felvízi szakaszán tapasztalható, ezért szükséges a meglévő műtárgyak és környezetük rekonstrukciója, illetve új műtárgyak építése, ami egyben a mezőgazdasági vízszolgáltatás biztonságának növelését is szolgálja a térségben. A csapadékvíz-elvezető kis műtárgyak felújítása és csappantyúval történő felszerelése pedig védi a falvakat a vízfolyás visszaduzzasztó hatása ellen, és biztosítja a csapadékok károkozás nélküli elvezetését. Ezen munkák a meder kialakítása után kezdődhetnek majd meg. A vízfolyás rendezése során arra törekednek, hogy csak a meder megfelelő működéséhez szükséges növényzetirtás történjen.

Víztározó az értékek megvédéséért

A tervezett Váli-záportározó feladata a gyakoribbá váló szélsőséges időjárás következtében kialakuló árhullámok csökkentése. Hatására hosszabb idő alatt, de kisebb csúcsértékkel, egyenletesebb vízhozammal áramlik tovább a vízfolyás, növelve a települések árvízi biztonságát. A mintegy 278 ezer köbméteres tározótér a téli-tavaszi megnövekedő vízhozam és a lokális nagy csapadékok átmeneti befogadását fogja biztosítani. A tározó tervei elkészültek, a kivitelezés előkészítő munkái folynak. Ezen fejlesztések fontosságát is bizonyítja, hogy a térségben az elmúlt hetek folyamán helyenként intenzív záporok, heves zivatarok alakultak ki, Felcsúton június 14-én 60 mm csapadékot regisztráltak.

Módosult határidők

Az újkoronavírus-járvány megfékezése érdekében Magyarországon is rendkívüli intézkedések kerültek bevezetésre. A pandémia és annak következményei, illetve az annak okán életbe lépő korlátozások megnehezítik a projektek végrehajtását, amiatt komplex intézkedési csomagok kerültek kidolgozásra, többek között a befejezési határidők vonatkozásában. A határidők átmeneti szabályozása szerint a beruházások kivitelezése automatikusan 3 hónappal meghosszabbodott, így várhatóan 2021-ben fejeződhet be a projekt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában