26 millió forintot fordítanak a költségvetésből

2020.07.23. 07:20

A fiúk számára is igénybe vehető a HPV elleni oltás

Noha a fiatalok 70 százalékát sikeresen eléri az önkormányzat, még így sem mindenki veszi igénybe az ingyenes lehetőséget.

Szanyi-Nagy Judit

A biológiai terápiás szerek injekciós vagy infúziós formában állnak rendelkezésre

Forrás: shutterstock

A humán papillomavírust – ismertebb nevén HPV-t – a közbeszédben szinte csak és kizárólag a lányokat, nőket érintő méhnyakrákkal hozzák összefüggésbe. Holott ez közel sincsen így: miután a tudósok tovább kutatták a vírust, kiderült, hogy az sok más betegségben – például a szájüregi daganatok kialakulásában – is tetten érhető. Ezért hangsúlyozandó, hogy a HPV elleni oltás nemcsak a hölgyek, de a férfiak, fiúk számára is fontos – magyarázta Nagy László nőgyógyász.

Mészáros Attila alpolgármester az ezzel kapcsolatos szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a HPV elleni ingyenes védőoltás bevezetését a lányok számára több mint tíz évvel ezelőtt indította el az önkormányzat. Ezt – a nemzeti oltóprogram részeként – időközben átvállalta az állam, így a városvezetés immár negyedik éve csak a 12 éves fiúkat támogatja, saját forrásból. Erre idén is 26 millió forintot fordítanak a költségvetésből, amely háromszáz gyermek számára teszi elérhetővé az oltást.

Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok arról beszélt: a járvány miatt márciusról mostanra tolódott a legmodernebb, kilenckomponensű oltások beadása. A második oltást az 5. és 13. hónap között kell megkapniuk a fiúknak.

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában