egyetlen percre se hagyjuk magára az Országzászló-emlékművet!

2020.06.03. 07:00

Trianon 100 – megemlékezések a megyében

Száz éve, 1920. június 4-én írták alá Párizs mellett, a Grand Trianon-palotában az első világháborút lezáró békediktátumot.

V. Varga József

Csütörtökön avatják fel Zámolyon is a Trianonra emlékeztető kettős keresztet

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A centenáriumon megemlékezéseket, koszorúzásokat, avatóünnepségeket tartanak megyeszerte, s megszólalnak a harangok. Új emlékművet és emlékhelyet avatnak Baracskán, Fülén, Lovasberényben és Zámolyon. Fehérváron a képviselő-testület egyetlen koszorút helyez el az Országzászló téren. Cser-Palkovics András polgármester arra kér minden fehérvári polgárt, hogy június 4-én egyetlen percre se hagyják magára az Országzászló-emlékművet! Lepsényben a három dombon a kövek az elcsatolt országrészeket szimbolizálják. „Mert Isten, aki a kivágott csonkból / termőfát tud növeszteni újra, / nem hagyja elveszni a népeket sem, / akik benne hisznek.”

Június 4., csütörtök

Agárd, 16:30: Megemlékezés a centenáriumi évforduló alkalmából a Kákics zenekar ünnepi műsorával az Országzászlónál. (Emlékműsor online.)

Baracska, 16:30: Megemlékezés a katolikus templom melletti szoborparkban. Felavatják a Trianon-emlékművet. Beszédet mond Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Szőlősy Béla Attila polgármester.

Bicske, 16:30: Megemlékezés a református templomkert, Országalma emlékművénél. Beszédet mond Miklósné Zakar Andrea egyetemi docens. Népdalcsokrot ad elő Szanyi Bettina népdalénekes.

Csór, 16:00: Megemlékezés a tragikus trianoni békediktátum 100. évfordulójáról az Emlékparkban.

Előszállás, 16:30: Megemlékezés és koszorúzás a Trianon-emlékműnél. Harangszó a katolikus templomnál, imádságok öt szakaszban.

Enying: Közös megemlékezést nem tartanak, de a Trianon-emléktáblánál mindenki elhelyezhet mécsest, gyertyát, egy szál virágot.

Füle, 17:00: Megemlékezés és emlékműátadás a nemzeti összetartozás napján a katolikus templom melletti emlékparkban.

Iszkaszentgyörgy, 9:00: Megemlékezés a Kossuth téren. Beszédet mond Gáll Attila polgármester.

Jenő, 18:00: Trianon 100 – megemlékezés a templom melletti Emlékparkban.

Lepsény, 14:00: Megemlékezés a Trianon-emlékműnél. 16:30: Istentisztelet a református templomban.

Lovasberény, 17:00: A Kossuth-címer, a kettős kereszt megszentelése és megáldása, koszorúzás és gyertyagyújtás a Cziráky-kastéllyal szemben, az óvoda melletti dombon.

Gánt, 20:20: Összetartozásunk Tüze! Helyszín: a vadászház alatti terület.

Martonvásár, 16:30: A város önkormányzatának képviselő-testülete koszorút helyez el az Emlékezés terén.

Óbarok, 16:00: Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján a templomban.

Polgárdi, 18:00: Megemlékezés a Trianon-emlékműnél. Közreműködik a Clara Voce Vegyes Kar.

Sáregres, 16:30: Megemlékezés és koszorúzás az első világháborús emlékműnél.

Szabadbattyán, 16:30: Megemlékezés a református templomban – Szücs Sándor református lelkész. 17:00: Megemlékezés a Történelmi Emlékhelynél, koszorúzás és mécsesgyújtás. 18:30: Szentmise a Hazáért a katolikus templomban.

Székesfehérvár, 8:00: A képviselő-testület közösen, egyetlen koszorút helyez el az Országzászló téren. Cser-Palkovics András polgármester arra kér minden fehérvári polgárt, hogy június 4-én egyetlen percre se hagyják magára az Országzászló-emlékművet! 9–16:30: A városháza dísztermében felolvassák annak a sok ezer településnek a nevét, melyeket a diktátum elszakított Magyarországtól. 16:30: Egy percre megáll az élet az intézményekben és a közösségi közlekedésben. A vendéglátóhelyek szüneteltessék a kiszolgálást és a zenét. Az ingatlanokra helyezzenek a polgárok gyászlobogót vagy gyászszalagot, nemzeti lobogót!

Székesfehérvár, 16:00: Az Országzászló Védnöki Testület tagjai és pártolói 100 percen keresztül néma tiszteletadással emlékeznek a dicstelen trianoni döntésre az Országzászló téren. 17:00: Zászlócsere és zászlószentelés. 17:30: Néma koszorúzás – 100 fehér szegfű elhelyezése az emlékműnél.

Székesfehérvár, 16:30: Imádságos megemlékezés a máriavölgyi Mária-szobornál. Beszédet mond Róth Péter alpolgármester, közreműködik Bobory Zoltán író, költő, a Vörösmarty Társaság elnöke, valamint Cserta Balázs és Cserta Gábor. Imát mond Tornyai Gábor öreghegyi plébános.

Székesfehérvár, 16:31: A Vörösmarty Színház a Trianon című előadással emlékezik a 100 éve aláírt békediktátumra. A teátrum közösségi oldalán online elérhető lesz az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás. 20:30: A rendhagyó összeállítást a Fehérvár TV is műsorára tűzi, amely online is nézhető a www.fehervartv.hu/elo_adas oldalon. A Szikora János rendezte előadás közreműködői Gáspár Sándor, Seress Zoltán, Trokán Péter, Lábodi Ádám, Tűzkő Sándor, Kozáry Ferenc, Kádas József és Juhász Illés.

Zámoly, 15:30: Trianon örök emlékezetére! Felavatják a Nemzeti összetartozás emlékhelyét a Petőfi utcai hársfák között. Koszorúzás és gyertyagyújtás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában