A falugondnok sok esetben hívható, mindig elérhető

2020.06.21. 07:50

Merjenek segítséget kérni az iszkai lakosok

Miski Ádám falugondnok előadást hirdetett a helyi falugondnokság múltjáról, jelenéről és jövőjéről, s csak menet közben derült ki egy „óvatlan pillanatban”, hogy a fiatalember egyben gyakorlati vizsgáját is teljesíti, hogy munkájához megszerezze a hivatalos végzettséget is.

Borsányi Bea

„Falugondnoknak lenni szolgálat és bizalmi feladat”

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei HÍrlap

Ádám újnak mondható a faluban, hiszen mindössze négy éve él Iszkaszentgyörgyön, de ennyi idő alatt is rengetegen megismerték már, hiszen ő az, aki ellát alapfokú szociális szolgáltató feladatokat, tartja a kapcsolatot a hivatalokkal, intézményekkel, orvossal, védőnővel, civilszervezetekkel, különféle módon segít a rászorulóknak, de részt vesz a helyi rendezvények, kiállítások megvalósításában is. Egyszóval: ő a falugondnok. Magyarországon korábban 600, idén januártól 800 lakosnál kisebb településeken, illetve külterületi lakott helyen lehet falugondnoki szolgálatot működtetni.

„Falugondnoknak lenni szolgálat és bizalmi feladat”
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei HÍrlap

A szolgálat gyökerei egyébként a 70-es évekre nyúlnak vissza és Kemény Bertalan neve fémjelzi a hálózat létrejöttét, aki úgy vélte, hogy a falu fejlettségét nem gazdasági és infrastrukturális mutatókkal, hanem a lakosai közti kapcsolatrendszerrel lehet leginkább felmérni. A rendszer a 80-as évek végére alakult ki, de csak 1993-ban iktatták törvénybe a szolgáltatás elláthatóságát. A falugondnok működését az állam éves normatívával támogatja, amely jelenleg 4,2 millió forint, de úgy tűnik, jövőre már 4,4 millió forint lesz.

Iszkaszentgyörgyön 2009 óta dolgozik falugondnok, és mivel lakosainak száma közel kétezer, munkájának jogosultságát a település három külterülete – Aligvári, Somosmál, Kisiszka – adja.

Az első falugondnok Pinke László volt, majd őt Németh János és Lendvai Katalin követte. Ampli Ferenc alpolgármester az időközben fórummá alakult előadáson elmondta, évek kellettek ahhoz, hogy letisztuljon a falugondnok feladatköre, hiszen kezdetben leginkább csak taxisofőrként működött, aki Fehérvárra hordta a rászoruló időseket orvosi vizsgálatokra, ellátásra. Ma már ennél jóval sokrétűbb munkát jelent falugondnoknak lenni, ami ráadásul nem egy „8-tól 4-ig” állás, sokkal inkább 24 órás szolgálat, valamint – ahogy azt Miski Ádám hozzátette – bizalmi pozíció. Ezért fontos, hogy minél többen ismerjék, megismerjék őt és merjenek segítséget is kérni tőle, ha a szükség úgy hozza. A bizalmat sokaknál már kivívta, legalábbis ezt jelezték a fórum végén azok a pozitív visszajelzések a munkájával kapcsolatban, amelyeket az alpolgármestertől, az orvostól, a védőnőtől, az IKSZT (integrált közösségi és szolgáltató tér) vezetőjétől, valamint a megjelent lakosoktól kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában