születésnap

2020.06.09. 07:20

Isten éltesse a 100 éves Sanyi bácsit!

Vitéz Papp Sándor 1920. május 22-én született Szilasbalháson, a százéves férfiú felesége halála, 2020 tavasza óta Dunaharasztiban él a fiánál. Steidl János polgármester és Kardos Tamás jegyző a napokban útra kerekedett, hogy az önkormányzat és a falubeliek jókívánságait tolmácsolja az ünnepeltnek.

V. Varga József

Sanyi bácsi vitézségi érmeit is megmutatta Fotó: KT

Sanyi bácsi kéményseprőként dolgozott nyugdíjba vonulásáig, Mezőszilason kívül a környező települések is hozzá tartoztak. Mindenkit ismert, mindenkivel jóban volt, emlékei a mai napig nem koptak meg. Szellemi és fizikai állapotára sem panaszkodik, a koronavírus veszélyhelyzet eny­hülésével naponta már 3-4 kilométert is sétálgat.

Sanyi bácsi vitézségi érmeit is megmutatta Fotó: KT

A második világháborúban három alkalommal vitézségi éremmel tüntették ki, köztük a Nagy Ezüst Vitézségi Éremmel. „Elhoztuk egy éjszaka a géppuskát és a géppuskást is…” – jegyzi meg hunyorítva. Fogságba esését követően megjárta Sztálingrádot, dolgozott az ottani traktorgyárban. Napi 10 dekagramm kenyeret porcióztak ki számukra, amit a foglyok a maguk által fabrikált mérlegen mértek ki. Szabaduláskor gyalogosan indultak Magyarországra, a lábáról úgy vágták le a ráfagyott bakancsot, utána aztán egy orosz katonai csizmában jött hazáig. Az út négy hónapig is eltartott.

Szilason példás rendben tartotta házukat, portájukat, Dunaharasztiba költözése előtt még vígan biciklizett. Jókedvű, barátságos, nyílt szívű ember, szívesen mesél a régmúltról, de mai világunk történéseivel is tisztában van. Az Isten éltesse!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában