Érkezésükkel köszönetüket fejezték ki

2020.06.12. 07:03

Felvidéki tűzoltótársak baráti látogatása Pázmándon

Ismét Pázmándra látogattak a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület felvidéki tűzoltótársai, a Nyékvárkonyi Tűzoltó Testület képviselői.

E. Várkonyi Péter

A nyékvárkonyi vendégek (szemüvegben a nyékvárkonyi polgármester) megtekintették a szertárat is Fotó: E. Várkonyi Péter

Érkezésükkel köszönetüket fejezték ki a pázmándi polgármesternek, mert Reichenbach Mónika a 100 éve történt trianoni békediktátum alkalmából rövid emlékfilmet készíttetett. Ennek a filmnek a részesei voltak – több más szereplővel – a nyékvárkonyi tűzoltók is, akik otthonukban szintén megemlékeztek a Párizs környéki békediktátumról.

A nyékvárkonyi vendégek (szemüvegben a nyékvárkonyi polgármester)
megtekintették a szertárat is Fotó: E. Várkonyi Péter

Az első világháború végső lezárása során, 1920. június 4-én a győztes nyugat-európai nagyhatalmak a vesztesként kezelt Magyarországra kegyetlen és igazságtalan békét kényszerítettek! A győztes antant nagyhatalmak Magyarországgal e napon íratták alá a trianoni kényszerszerződést, a versailles-i Nagy-Trianon kastélyban. Ennek az aláírásnak – amely Magyarországból „szakított” le nagy területet – emlékezése volt ez a látogatás.

A baráti beszélgetés a polgármesteri hivatalban kezdődött, majd ugyanott, fehér asztal mellett fejeződött be. Ezek után az önkéntes tűzoltók invitálták barátaikat a szertárukba. A Zsidó-kőhegyi közös kirándulás után, szintén fehér asztalnál fejeződött be az egynapos baráti látogatás, amelyen vendégek voltak: Tóth Ottó, Fazekas István polgármester, Csaplár János és Ujj Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában