Gyóni Géza

2020.06.26. 07:35

A háború költőjére emlékeztek Fehérváron

Halálának 136., születésének 103. évfordulóján Gyóni Géza költőre emlékeztek a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház udvarán.

Héjj Vivien

Gitárszó keretezte a megemlékezést

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Nagy Benedek móri szobrászművész Gyóni Gézáról készült szobra előtt emlékeztek az író, költő, újságíró munkásságára. Az esemény keretét Kremnitzky Géza énekes-gitáros produkciója adta.

A Szent István Művelődési ház udvarán szervezett eseményen Jakubek Tiborné, az intézmény igazgatója felidézte a költő küzdelmes életútját, és a nagy háborúban vállalt lélekmentő szolgálatát.

– Úgy emlékezzünk rá, mintha köztünk lenne. Mint kedves családtagra, rokonra, akire felnézünk, akit tisztelünk. Megjárta a háború poklát, a fogolytábor bugyrait, maga mögött hagyva a szülőföldet, a szerelmet, a barátságokat, a fényes költői karriert. Tehetsége minden stílusban megmutatkozott. Kitűnő rím- és ritmusérzéke már korán jelentkezett – emlékezett az igazgató.

Gitárszó keretezte a megemlékezést
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Alkotói korszaka az 1910-es években kezdődött, és hadifogságban bekövetkező haláláig tartott. A körülmények hatására kései líráinak fő témájává a háború vált. 1914-ben a háború költőjeként indult a lengyel mezőkre, 1917 nyarán mint a nemzeti demokrácia és az emberi szolidaritás vértanúja esett el.

– A múlt és jövő mindig összefonódik. Az emlékeinkben, tanulmányainkban megőrizzük, tanulságait beépíthetjük mai életünkbe. Az évfordulókon, a megemlékezéseken fejet hajthat idős és fiatal az áldozatokra gondolva – fogalmazott Jakubek Tiborné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában