Itt dobban a honban oly boldogan a szív

2020.05.14. 14:15

Székesfehérvár lett a legboldogabb megyeszékhely

Ismét készült hazánkról egy boldogságtérkép. Az eredmények magukért beszélnek, és mi nagyon büszkék lehetünk, mert a királyok városa, Székesfehérvár lett a legboldogabb megyeszékhely.

Palocsai Jenő

Érthető a széles mosoly: megyeszékhelyünk a legboldogabb sajátjai között az országban! Illusztráció: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Koppan Viktor David

Az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja tavaly tavasszal kezdte az internetes felmérést és vizsgálatot. A Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvány támogatásával elkészült kutatás során kiderült, az ország mely régiói boldogok és melyek kevésbé. A mostani vizsgálatban Magyarország 962 településéről összesen 7863, 17–92 éves férfi és nő vett részt. A kérdések kitértek olyan területekre is mint az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális, a spirituális jóllét és a mentális egészség szintje.

A kutatás alapján megállapították, hogy a magyar lakosság globális jóllétszintje nagyjából ugyanúgy áll a felmérések 2016-os megkezdése óta. A World Happiness Report 157 országot vizsgáló 2020-as jelentése viszont javulást jelez, szerintük emelkedik a boldogság idehaza, így a 62-ről előbbre léptünk az 53. helyre.

Érthető a széles mosoly: megyeszékhelyünk a legboldogabb sajátjai között az országban!
Illusztráció: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A megyéket figyelve Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Csongrád megye vezeti a boldogságrangsort. Budapesten élők boldogságszintje továbbra is a magyar lakossági átlag alatt van és ezzel párhuzamosan az is kikristályosodik minden évben, hogy a kistelepülésen élők kimutathatóan boldogabbak, mint a városiak.

A legboldogabb magyar város a 2019–20. évi Globális Jóllét értékek alapján a megyeszékhelyeket vizsgálva Székesfehérvár, mely megelőzte Szegedet és Debrecent is. A fehérvári boldogságnak gazdasági szemszögből is mérhető eredményei és kiváltó okai vannak. Míg az országban csökken az újszülöttek száma, addig Fejérben emelkedik és a jövedelmeket, valamint a foglalkoztatást tekintve is dobogós a város. Nem mellesleg ezen remek paraméterek ellenére csak a negyedik helyen áll az ingatlanárak szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában