Lejárt szerződés

2020.05.27. 14:00

Strandvita, adok-kapok: Nincs megegyezés Velencén

Átvette a volt Velencei Vízi Vár, azaz az északi strand működtetését a velencei önkormányzat attól a vállalkozótól, aki közel két évtizeden át volt a terület bérlője.

FMH

A velencei strand – vita alakult ki felette Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A szerződéssel és a terület átadásával kapcsolatosan alakult ki vitás helyzet, amelyet jól példázott Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszteri biztos egyik közösségi oldalas megosztása. Alatta alakult ki polémia. A május 20-án kelt megosztásban, melyen az adott strandszakaszról készült fotón a felszedett térköves út látható, a képviselő azt írta: „Komoly lendülettel folyik a munka a velencei szakaszon. Sajnos, az önkormányzati strandon – megegyezés hiányában – még a térkő is fel lett szedve.”

A közösségi oldalon látottakat magyarázta meg L. Simon László országgyűlési képviselő: „Az alsó képen a VVSI evezőspálya végénél levő földnyelv partfalának felújítását láthatjuk, s valóban jól halad a munka. A felsőn az önkormányzati északi strand járdáját, ahol felszedték a térkövet, s mindent kezd ellepni a gaz. Ám ennek nincs köze a partfal felújításához. Szomorú látvány.” Ehhez szólt hozzá Gerhard Ákos, Velence polgármestere is: „a velencei Városgazdálkodási Kft., a Velencei Önkormányzat saját tulajdonú cége átvette az északi strand üzemeltetését, miután lejárt egy magáncéggel határozott időre kötött bérleti szerződés, amelyből csekélyke bérleti díj folyt be a város kasszájába az elmúlt évtizedek során. Tényleg szomorú, hogy ilyen állapotban tudtuk visszavenni a strandot.” Majd pedig – Tessely felvetése után – szintén a közösségi oldalon, de már a város hivatalos oldalán üzent a velenceieknek a városvezetés, de már május 23-án: „Megkezdődik az Északi Strand felújítása”. És hogy „Április 30-án megtörtént az Északi Strand átadás-átvétele”.

Erre reagált még aznap a Velencei Vízi Vár strand vezetője, Bárdos Barnabás nyilvános nyilatkozatában, s leírta, hogy „2016-ban megállapodás született a város és a bérlő között a működést már szinte ellehetetlenítő víz- és csatornarendszer teljes körű felújításáról. A megállapodás értelmében a felújítást a bérlő finanszírozza, tehermentesítve ezzel az önkormányzatot, cserébe az önkormányzat a beruházás nagyságára való tekintettel 16 évvel meghosszabbítja a bérleti szerződést a bérlővel. Bérlő a 16 millió Ft összegű fejlesztést elvégezte, valamint a megállapodásban foglaltak szerint minden évben további 4 millió forint összegben felújításokat végzett a területen.” Az adok-kapok folytatódott, s közben Tessely és Gerhard személyes találkozót tartott, amelyről az országgyűlési képviselő közösségi oldalán szólt is, de hogy mire jutottak, még nem tudni.

A velencei strand – vita alakult ki felette
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A hírlap is feltette kérdéseit az önkormányzatnak, többek között azt: jól értelmezzük-e, hogy a bérlő kifizetett egy 16 millió forintos fejlesztést, cserébe kapott 16 évnyi bérleti szerződést, ami most, a szerződésben biztosított jogalappal ugyan megszűnik, de a pénzének arányos részét nem kapta vissza? Azért kérdeztük ezt, mert a vállalkozó sok mindent elvitt a strandról. A strand volt szolgáltatója szerint ugyan kedvezményes áron felajánlották az önkormányzatnak a tulajdonában lévő, strandüzemeltetéshez szükséges eszközök megvételét, ám ettől az önkormányzat elhatárolódott.

Ezért szerelték le a saját eszközeiket. Az önkormányzat újabb „üzenetet küldött” a közösségi oldalon, amelyben sok minden mellett azt is írják (hogy ki nevében, nem tudni, hiszen nincs aláírva): „számos vitás ügy még mindig nincsen lezárva”. S hogy mi lesz a stranddal? Az önkormányzat azt írja, céljuk „a szezon kezdetére elfogadható állapotba hozni”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában