Élhető tér

2020.05.21. 20:00

Mezőszilas legfontosabb feladata a település megtartó erejének fenntartása és növelése

Olyan közösségi, társadalmi, kulturális és egzisztenciális környezet kialakítása, mely élhető teret nyújt a faluban élőknek, illetve hosszú távú perspektívát kínál a fiataloknak – fogalmazta meg a polgármester.

V. Varga József

Steidl János: Megújulás, összefogás, bizalom és tisztelet

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Steidl János 1997-ig a helyi mezőgazdasági szövetkezetben dolgozott építési ágazatvezetőként, majd a közös önkormányzati hivatal köztisztviselőjeként mint műszaki előadó látta el feladatát. A helyhatósági választáson független jelöltként, Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselőjének támogatásával indult polgármesterjelöltként, s nyerte el a tisztséget.

Életében és munkájában ugyanazok az alapelvek vezérlik! A folyamatos megújulás, a fejlődés. Az összefogás minden jó szándékú emberrel a közös célok eléréséért. A bizalom és a tisztelet a személyes és a hivatalos kapcsolataiban. A mindenkori alázat a munka iránt.

Boldog kapcsolatban él a párjával, két-két felnőtt gyermekük és három unokájuk van. Kevés szabadidejét kertészkedéssel, szőlőműveléssel tölti. Úgy véli, hogy a mindennapi szellemi munka során felgyülemlett stressz legjobb feloldása a teremtő fizikai munka, a természettel való szoros kapcsolat. Másik nagy szerelme a túrázás, ha teheti, a családdal, a barátokkal kelnek útra.

– Sajnos szemmel láthatóan jelentős hátrányban vagyunk falunk fejlődését illetően a környező településekhez képest – mondta a polgármester. – Elsősorban alapvető infrastrukturális lemaradásunkat kell behozni. Ide tartozik a saját fenntartású belterületi útjaink aszfaltozása, a szükséges csapadékvíz-elvezető árkok, valamint a gyalogjárdák építése, felújítása.

Az önkormányzat fenntartásában lévő 88 kilométernyi külterületi út állapota az év nagy részében kritikán aluli. Az utak használhatóságát, jelentősebb önkormányzati felelősségvállalással – az állam által nyújtott finanszírozás teljes ráfordításával –, valamint a mezőgazdasági vállalkozók, a gazdák segítségének igénybevételével nagymértékben tudják javítani.

Steidl János: Megújulás, összefogás, bizalom és tisztelet
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fontos terveik között szerepel egy többcélú közösségi tér kialakítása. Számos lehetőség közül tudnak választani, hiszen nem egy felújításra váró jelentős épületük áll rendelkezésre (a községi könyvtár, a sportpálya, a régi gyógyszertár vagy a lukácsházi iskolaépület).

Kiemelt állami beruházásként „A” típusú tornaterem épül a Németh László Általános Iskola területén. A szerződést aláírták, átadták a munkaterületet, és a kivitelező április második hetében megkezdte a tereprendezési és az alapozási munkákat. Ezzel régi álmuk válik valóra. Az általános iskolában magas színvonalú sporttevékenység folyik, Zámbó Tibor iskolaigazgató évek óta országos versenyek győztes generációit neveli ki.

– Legutóbbi örömhírünk, hogy 91 millió forintot nyertünk egy minibölcsőde építésére – folytatta a faluvezető. – Az épületet az óvoda hátsó kertjében építjük föl, játszóudvarral és melegítőkonyhával. Jelenleg a támogatói okirat megérkezésére várunk, majd megindítjuk a közbeszerzési eljárást. A kivitelezés várhatóan még az idén megkezdődhet. A helyi termelői piac kialakítására 50 millió forintot nyertünk, most választjuk ki a kivitelezőt. A pályázat benyújtása óta jelentősen emelkedtek a költségek, az önerőhöz meg kell teremtenünk a pénzügyi hátteret.

Folyamatban van a Magyar Falu programban támogatást nyert két utca aszfaltozása, a vízelvezetés kialakítása és a járda elkészítése. A Magyarosi és a Pálfi utca felújítása várhatóan júliusban befejeződik. A Lajos-hegyi első dűlőutat burkolattal látják el, a felújításra 10 millió forintot nyertek, a kivitelezéssel június végéig szeretnének elkészülni. Az óvoda játszóudvarának fejlesztésére 5 millió forintot nyertek, a megvalósítás során jelentős önkéntes munkával számolnak. A napokban egy tízszer húsz méteres rendezvénysátorral is gyarapodnak.

Az önkormányzat az idén is folytatja 9 fő foglalkoztatásával mezőgazdasági és kertészeti tevékenységét. Egynyári virágokat nevelnek, a fóliás paprika és paradicsom értékesítése mellett más kertészeti kultúrákat is termesztenek. Ezzel is segítve a közétkeztetést ellátó konyhájuk friss, jó minőségű, olcsó alapanyaggal történő ellátását.

– Pörög a munka Mezőszilason: zajlanak a beruházások, dolgozunk, de mellette a soron következő pályázatok előkészítésével is foglalkozunk – tette hozzá Steidl János polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában