Koronavírus Fejérben

2020.05.13. 15:00

Kétszázötven éves történelmi szépség – Újra kinyit a martonvásári Brunszvik-kastélypark

Az ország egyik legismertebb főúri rezidenciáján találkozik a tudomány, a történelem és a természet. A martonvásári Brunszvik-kastélypark május 14-től korlátozottan megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. Különleges programokkal és egyedi idegenvezetéssel várják a látogatókat, ügyelve a biztonsági előírásokra. De mit is jelent ez pontosan, és hogyan látogatható idén a jubileumi évfordulót ünneplő muzeális kincs? Beszélgetőpartnerünk Bajzáth Judit, az Agroverzum szakmai vezetője volt.

Kecskés Zoltán

Bajzáth Judit kiemelte, hogy szabadon, egyénileg nem engedélyezett a séta, előjegyzés szükséges Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az aktuális járványügyi szabályok betartásával csütörtökön nyit meg a park. Bajzáth Judit kiemelte, hogy szabadon, egyénileg nem engedélyezett a séta, előjegyzés szükséges. Mint mondta, erre azért van szükség, hogy kontroll alatt tartsák a látogatást, mert a május 4-től bevezetett enyhítések nem azt jelentik, hogy véget ért a járvány. Megtudtuk, hogy kizárólag a park látogatható: az Agroverzum Tudományos Élményközpont zárva tart, míg a Beethoven Emlékmúzeumot jelenleg felújítják.

– Nagy öröm ez számunkra. Március 20-án zártunk be, egészen eddig online térben mozogtunk, és különböző ismeretterjesztő anyagokkal – agrár- és természettudományi témában – segítettük a tanárokat a gyerekek tanításában. Most pedig elérkezett az idő! Ez egy soha vissza nem térő alkalom, hogy a 250 éves családi birtok mesébe illő történetét hallhassák az érdeklődők, ráadásul 250 évvel ezelőtt született Ludwig van Beethoven, aki zongoraleckéket adott a Brunszvik família két hölgy tagjának. Maximum 10 fős bejelentett, előzetesen regisztrált látogatót fogadunk vezetett parkséta keretében. Egyszerre tehát maximum 40-en lehetnek a területen, 4 csoportban, munkatársaink vezetésével. A tartózkodási időt 1,5 órában maximalizáltuk. Kötelező a szájmaszk használata, illetve a minimum másfél méteres távolság betartása. A csoportokat reggel 9 órától indítjuk este fél 6-ig. A mosdóhasználat a kastélyparkban lévő mosdóban lehetséges – tette hozzá a szakmai vezető.

Bajzáth Judit kiemelte, hogy szabadon, egyénileg nem engedélyezett a séta, előjegyzés szükséges
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A nyitást követő hétvégén rögtön két érdekes programmal is kedveskednek a fény nemzetközi napja és a növények napja alkalmából.

 

– Tavaly sikeres eseményt bonyolítottunk le az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsággal együttműködve, és idén ismét a titok nyomába eredünk. Tetten érjük a fényt a május 15–17-ei hétvégén. Kísérleteket végzünk a szabad ég alatt, megmérjük a fotoszintézist, és megkóstoljuk a napfény ízét, azaz a cukrot. Emellett lesznek családi kvízjátékok kicsiknek és nagyoknak. Hasonlóan színes zsongással, illetve felfedező sétával készülünk május 18-án, hétfőn, a növények napján is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában