Koronavírus Fejérben

2020.05.21. 14:00

Hétfőn újra indultak a nyilvános szentmisék a megye katolikus templomaiban

Az egyházak – egymással párbeszédben – Fejér megyében is fokozatosan megnyitják kapuikat a vallásgyakorlás közösségi aktusai előtt.

Sági Zoltán

A hétvége még kérdéses

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megye helyzete a főváros közelsége miatt kissé eltér az ország többi megyéjének helyzetétől. A vidék katolikus templomaiban, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia rendelkezései alapján már május 10-ével látogathatóvá váltak a nyilvános és szabadtéri misék. A Székesfehérvári Egyházmegye azonban, felelősséggel a budapestiek iránt, csak a fővárosi korlátozások föloldásával, május 18-án csatlakozott a nyitókhoz.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa és a Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa is május 18-án bocsátott ki egy-egy állásfoglalást arról, hogy a nyilvános istentiszteletek és gyülekezeti alkalmak megtartása újra lehetségessé vált. Az evangélikusoknál a lehetőség azzal a feltétellel nyílt meg, hogy az egyes gyülekezeti elnökségek védekezési szabályzatot fogadnak el. Ezzel együtt a püspöki tanács – egészségügyi szempontból – továbbra is az elektronikus felületeken közvetített istentiszteleteket tartja legbiztonságosabbnak, így változatlanul ennek a formának a megtartását javasolja.

A hétvége még kérdéses
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A református elnökségi tanács örömét fejezte ki, hogy az istentiszteletek szokott módja visszatérhet – természetesen az előírt higiéniai és biztonsági szabályok betartásával. Ugyanakkor mint Szász Zoltántól, a Székesfehérvári Református Egyházközség lelkipásztorától megtudtuk, a Széchenyi úti, a Maroshegyi és a Budai úti gyülekezetek e hét végén egyelőre még szintén online istentiszteletre készülnek – bár a helyi egyházi döntéshozatal folyamatosan mérlegel.

– A több mint két hónappal ezelőtt megszületett döntés, hogy nem lehet nyilvános szentmiséket tartani a járványhelyzet miatt, nagyon mélyen érintette az embereket – mondta el lapunknak Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke, akit a nyitásról kérdeztünk.

– A veszély múltán, a helyzet oldódásával, amikor megnyílt a lehetőség arra, hogy ismét nyilvános szentmisét tartsunk, az nagyon nagy örömet jelentett nekem is, a híveknek és a papoknak is. Hétfőn, az első napon a templomok megteltek.

Nem zsúfolásig, hanem ahogyan terveztük és szerettük volna: oly módon, hogy a tér- és távközöket pontosan meg tudták tartani.

A hívek tudták, hogyan kell viselkedni, az előírások betartásával vettek részt a szentmisén. Érezni lehetett a meghatódottságot, az örömöt, a megkönnyebbülést. Tudjuk, hogy a veszély itt van még és nem múlt el teljesen felőlünk, de talán az is segít majd, hogy a közösség erejével imádkozunk és a közösség erejével is próbálunk a vírus ellen küzdve megszabadulni a rossztól és a veszélytől. Hogy mi lesz ezután, az nagy kérdés. Én azt remélem, abban bízom, hogy a hét tapasztalatai alapján megnyílik majd a lehetőség, hogy vasárnap is be tudjuk mutatni a szentmiséket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában