a fegyverkovács átadta remekeit

2020.05.28. 07:10

Fejedelmi kiállítás – Rákóczi korabeli fegyvereket visznek Fejérből Csehországba

Ifjabb Németh János második generációs fegyverkovács átadta remekeit a Magyar Nemzeti Múzeumnak. A fegyverek Csehországba mennek.

Majer Tamás

A Jindrichuv Hradec-i polgárok büszkék lehetnek majd eme, hozzájuk Szabadbattyánból érkező kovás pisztolyra Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A székesfehérvári-szabadbattyáni fiatalember keze munkáját és az 1600-as évek végének, az 1700-as évek elejének tudását, technikáját, emlékét dicsérő katonai felszerelések egész pontosan Jindrichuv Hradec városba utaznak.

A szabadbattyáni műhelyben világra pattant három fegyver, úgy is mint műtárgy, a következő 25 évben a II. Rákóczi Ferenc, erdélyi fejedelem előtt tisztelgő csehországi tárlat részét képezik majd.

Rákóczi 1688 és 1690 között a cseh kisváros jezsuita gimnáziumában töltött két felejthetetlen esztendőt. A csehek a mai napig büszkék rá, ezt mutatja, hogy bár a rendszerváltás után megszűnt az addigi állandó rákóczis kiállítás, de 2018 őszén újra fejedelmi időszakos történelmi tárlat nyílt Jindrichuv Hradecben. Most pedig – rövidesen –, végeredményben ismét állandó jellegű kiállítás nyílik Rákóczival és ifj. Németh János fegyvereivel a főbb szerepekben. Pontosan még nem tudni, mikor, emiatt a pandémia és az azzal járó korlátozások okolhatók.

A Jindrichuv Hradec-i polgárok büszkék lehetnek majd eme, hozzájuk Szabadbattyánból érkező kovás pisztolyra
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A cseh település testvérvárosa Sárospataknak, a csehek előbb a patakiaktól kértek segítséget, így jutottak el a Magyar Nemzeti Múzeumig, akik aztán január végén kérték föl a munkára ifj. Németh Jánost, akinek az édesapja is fegyverkovács, tőle tanulta el a mesterséget.

Fotó: ifj. Németh János

– A cseh városvezetés úgy döntött, méltóképp szeretnének emlékezni Rákóczira, arra, hogy egykor az ő városukban élt. A kiállításon megjelennek korabeli iratok, korhű ruházat is. A feladatom egy korabeli katona felszerelésének elkészítése volt: egy csákányfokos, egy szablya és egy kovás pisztoly kerül Csehországba – mondta el a fegyverkovács.

Fotó: ifj. Németh János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában