Oly megszokott szereplő az utcákon a tűzcsap, észre sem vesszük

2020.05.26. 11:30

Észrevétlen életmentők – Hogyan tartják karban a tűzcsapokat Fejérben?

Tavasszal és ősszel végzik a tűzcsapok karbantartását, amiket a napi rohanásban észre sem veszünk, de vagyontárgyainkat, ingatlanjainkat, nemritkán az életünket is megmenthetik ezek az egyszerű, de megbízható szerkezetek.

Palocsai Jenő

Hosszú órákig tartó javítási feladatot ad a szakembereknek egy kidöntött tűzcsap Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A megyében működő vízszolgáltatókat kérdeztük meg, ki és mikor tartja karban, festi le és ellenőrzi a tűzcsapokat. A Fejérvíz Zrt. és a Dunántúli Regionális Vízművek (DRV) Zrt. készségesen álltak rendelkezésünkre. Bár a vízrendszer egy, a hálózatok külön üzemeltetőhöz tartoznak, ennek megfelelően minden cég a maga hálózatáért és arra telepített tűzcsapokért felel.

Csak a DRV Fejér megyei ellátási területén 2428 tűzcsap található. Lakatos Edina, a szolgáltató sajtószóvivője elmondta: – A tűzcsapok rendszeres ellenőrzését és karbantartását évente két alkalommal, ősszel és tavasszal végezzük. Az eljárás során munkatár­saink meggyőződnek a tűzcsap működőképességéről és a rendeletben előírt jelölések, tűzcsapjelző táblák meglétéről, állapotáról.

Mint megtudtuk, az ivóvízhálózat és a tűzcsapok egy nagy rendszer részei. Ez a hálózat nem csak úgy hever a föld alatt, felkészült szakemberek figyelik a működést, hogy az mindig zavartalan legyen. Természetesen szigorúan tilos illetéktelen személyek számára a rendszer engedély nélküli megnyitása.

Hosszú órákig tartó javítási feladatot ad a szakembereknek egy kidöntött tűzcsap
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A DRV szóvivője úgy fogalmazott: – Vízellátó rendszereink automatizáltsága rendkívül magas szintű. Kollégáink az üzemirányító alközpontokban napi 24 órában követik nyomon, felügyelik és irányítják is a vízellátást. A Fejér megyei alközpont Kincsesbányán található. A tűzcsapok megnyitása jelentős változásokat okozhat a rendszerben, de ez nagyban függ a terület és a vízellátó rendszer nagyságától. Közvetve látjuk, például úgy, hogy az adott ellátási zónán hirtelen leesik a nyomás vagy ürülni kezd egy tároló. Ilyenkor azonnal megkezdjük a jelenség kivizsgálását. Fontos tudni, hogy alapesetben csak kollégáink és a tűzoltóság használhatja a tűzcsapokat. Az ettől eltérő használat illegális, és a hirtelen nyitás, illetve zárás olyan nyomáslengéseket idéz elő, ami komoly, nagy víz­hiányokkal járó csőtöréseket is okoz. Ha ilyet tapasztalunk, akkor minden esetben megtesszük a rendőrségi feljelentést, a hivatalos szervek pedig elvégzik a nyomozást.

Kis Istvántól, a Fejérvíz Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, van mód arra, hogy bárki legálisan vizet nyerjen a rendszerből, ám annak előfeltétele, hogy egyeztet a vízszolgáltatóval. Amint ez megtörténik, mondja Kis, a vízmű szakemberei az adott esemény, rendezvény közvetlen közelében található tűzcsapra egy speciális mérőórát szerelnek, amit a szerződéses alapon történő vízvétel után le lehet olvasni, és az előre megbeszélt köbméterenkénti összeget ki kell egyenlíteni a szolgáltató számláján. A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy az ivóvízhálózat érzékeny dolog, ezért különösen nagy körültekintéssel kell eljárni a nyitások alkalmával. Ha ivóvíz kivétele a cél, a tényleges használat előtt a szakemberek kimossák a rendszert, majd mintát vesznek az adott tűzcsapból és azt laboratóriumba küldik bakteriológiai vizsgálatra. Csak megfelelő paraméterek esetén engedélyezik a vízkivételt.

Sok múlik ezeken a szerkezeteken, így inkább vigyázni kell rájuk, mint rongálni vagy engedély nélkül megnyitni őket. Fontos tudni, hogy ha egy ilyen csap megsérül, például nekimegyünk autóval, akkor nem csak az elfolyó víz és a vascső a veszteség. A javítás, a felhasznált anyagok és a földmunka miatt akár egymillió forint is lehet az okozott kár mértéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában