Koronavírus Fejérben

2020.05.03. 07:25

Egyre nagyobb a szükség a házi gondozókra a vírusnak köszönhetően

Egy idősgondozókat képző iroda koordinátora, szociális munkatársa azt állítja, kétszer annyi házi gondozónak is lenne munkája, mint ahányan ma a pályán vannak, az igény pedig folyamatosan bővül. Kereskedő Emőke szerint már a járvány előtt egyre több gondozót kerestek, a vírus megjelenése a hiányt csak tovább fokozta.

Tihanyi Tamás

Kereskedő Emőke maga is dolgozott gondozóként idős emberek mellett

Fotó: Tihanyi Tamás

Mi a tapasztalat, mennyire nőtt meg az igény házi gondozókra?

– Már a koronavírus-járvány előtt tapasztalható volt az igény növekedése a családok részéről. Ennek az egyik oka, hogy nőtt az idős emberek száma Magyarországon, és ebből következett, hogy fokozódott az egészségügyi és a szociális szolgáltatások leterheltsége is. Azt látom, hogy ezzel egyidejűleg növekedett a házi gondozás kultúrája is hazánkban. Ha tehetik, egyre többen választják az otthonápolást szüleik vagy hozzátartozójuk részére az intézményi elhelyezés helyett. Mivel a koronavírus-járvány miatt országszerte megkezdődött a kórházi ágyak felszabadítása, a betegek gondozása, állapotuktól függően, saját környezetükben folytatódik tovább. Ez szintén megterhelte a szociális ellátást, illetve tovább növelte a házi gondozók iránti igényt.

Akik külföldön dolgoztak, hazajöttek?

– Igen, sokan végleg hazajöttek, mert biztonságosabbnak érzik az itthoni egészségügyi ellátást és munkavégzést. Van olyan gondozónő, aki csak a korlátozások idejére települt vissza, de nem lehet tudni, meglesz-e még a külföldi munkája.

Van-e elég jelentkezőjük?

– Vannak jelentkezőink, de kétszer ennyi házi ápolót is el tudnánk helyezni. Arra számítunk, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt egyre több család fordul majd irodánkhoz segítségért.

Kereskedő Emőke maga is dolgozott gondozóként idős emberek mellett
Fotó: Tihanyi Tamás

Milyen jogosítványra és képzésre van szükség ehhez a munkához?

– Mindenképpen kell az erre irányuló végzettség. Egy végzett gondozó ismeri a protokollokat: mikor kell háziorvost, mentőt hívni, hogyan kell az orvost tájékoztatni. Ismeri a vérnyomás-, vércukor-értékeket, a folyadékbevitel mértékét, a biztonsági előírásokat egy vészhelyzet esetén. Egy végzett házi gondozó tanult az időskori betegségekről, azok tüneteiről, kezeléséről és még sokáig folytathatnám a sort. Ez különösen fontos akkor, ha az idős ember már kezdődő demenciával, Alzheimer-kórral, Parkinson-kórral vagy más egyéb betegséggel küzd.

Mi a módja annak, hogy lelkiismeretes, jó gondozót találjunk?

– Egy empatikus, szociálisan érzékeny gondozó nagy segítségére lehet a családnak. Ha néhány órás felügyeletet javasol a szakorvos, és családon belül ez megoldhatatlan, akkor forduljunk bátran az önkormányzathoz, egyházi fenntartású intézményekhez, érdeklődjünk hány órányi gondozást tudnak biztosítani. Az államilag vagy az egyházak által támogatott intézmények árai kedvezőek, de lehetőségeik korlátozottak, többnyire várólistákkal dolgoznak. Amennyiben az ő kapacitásuk csekély óraszámmal bír, forduljunk az idősgondozókat szolgáltató egyéb szervezetekhez. Az árakat a „piac” folyamatosan alakítja, így igen széles skálán mozognak, intézménytől függően.

A 24 órás felügyeletet nyújtó gondozó kiválasztása nehezebb feladat, hiszen egy teljesen új élethelyzetet eredményez, még akkor is, ha ezt családon belül sikerül megoldanunk. Egy gondozó életvitelszerűen él majd a gondozott lakásában, amely kölcsönös alkalmazkodást kíván. A legfontosabb, hogy ismerjük meg alaposan az illetőt, kérjünk referenciát. Olyan családokkal beszéljünk, akiknél már dolgozott a gondozó korábban. Keressünk a betegnek szimpatikus embert! Kérjünk a feladatnak megfelelő végzettségről tanúsítványt, erkölcsi bizonyítványt, egészségügyi igazolást! Kérjünk próbaidőt! Nézzük meg, van-e gyakorlata az adott területen, például alkalmas-e az emelésre, mozgatásra, ha ez szükséges. Egy jó gondozó javíthatja a gondozott életminőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában