Koronavírus Fejérben

2020.05.26. 07:40

Asztalon a kenyér a járvány alatt is – A pékségeknek is sokat kellett alkalmazkodni

Az elmúlt hetekben, hónapokban bizonyossá vált, hogy mindennapi kenyerünkre mekkora szükség van. A pékségeknek rövid idő alatt át kellett állniuk a rendkívüli helyzet miatti „vészüzemre”, mindent megtéve, hogy biztonságosan kiszolgálják partnereiket, hogy megvédjék dolgozóikat a fertőzéstől.

V. Varga József

Mint annyi mindenkinek, a sütőipari cégeknek, vállalkozásoknak is hirtelen kellett átállni „vészüzemre”, hogy a járvány hatásainak ellenére is kerüljön mindig mindenki asztalára a friss, ropogós kenyérből. Egy székesfehérvári és egy lajoskomáromi pékség árulta el tapasztalatait a megváltozott étkezési szokások, az alapanyagok és a biztonságos munkavégzés kapcsán.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Termelésünk és kiszállításunk is folyamatos – mondta el lapunknak Rotter Jenő, egy székesfehérvári sütőipari zrt. vezérigazgatója. – Naponta 15-féle kenyeret sütünk különböző kiszerelésekben, péksüteményekből mintegy 20 ezer a megrendelésünk, finompékáruból naponta 2000-3000 fogy. Termelésünk 40 százalékát Budapesten értékesítjük, 30-30 százalékát Székesfehérváron, valamint Veszprémben, Dunaújvárosban, Bicskén, Tatán, Oroszlányban és Móron.

Amint megtudtuk: „békeidőben” jelentős forgalmat bonyolítanak le a közületekkel (iskolák, óvodák, kórházak, szociális intézmények), bevételük mintegy 30 százalékát, ami most nagy kiesést jelent a cégnek.

Van elég, lesz elég alapanyag? – firtattuk.

– A sütőipari termékek gyártásához négy fontos alapanyag szükséges: liszt, víz, élesztő és só. Tárolási kapacitásunk jelentős, ezt most ki is használjuk, de beszállító partnereink is az igényeknek megfelelően tudnak szállítani – tette hozzá Rotter Jenő.

Mint annyi mindenkinek, a sütőipari cégeknek, vállalkozásoknak is hirtelen kellett átállni „vészüzemre”, hogy a járvány hatásainak ellenére is kerüljön mindig mindenki asztalára a friss, ropogós kenyérből. Egy székesfehérvári és egy lajoskomáromi pékség árulta el tapasztalatait a megváltozott étkezési szokások, az alapanyagok és a biztonságos munkavégzés kapcsán.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

 

Folyamatos a munka az általunk megkérdezett lajoskomáromi pékségben is. A legendás pékmester, Wanderer Géza tavaly novemberben hagyta itt ezt a földi létet, de felesége, Erzsébet asszony, fia, Géza és lánya, Ildikó révén egy napot sem állt a munka.

– Úgy tapasztaltuk, a járvány idején megváltoztak étkezési szokásaink – mondta Wanderer Ildikó. – Kenyérből, zsemléből, kifliből ugyanannyi fogy, de a különböző péksütemények vásárlását jobban meggondolják az emberek.

A biztonságos munkavégzésre kiemelten ügyelnek, használják a kellő védőeszközöket, mert bár igaz, hogy a sütéssel (a 300 fokban) elpusztulnak a vírusok, baktériumok, de utána is nagy szükség van a tiszta kézre és a tiszta fejre. Mintaboltjukban a mai napig ablakon keresztül történik a kiszolgálás.

A családi pékség termé­keit lajoskomáromi központtal mintegy 50 kilométer sugarú körben szállítják a környező településekre, megyehatáron belülre és túlra.

– Balaton környéki partnereink arra számítanak, hogy a pünkösdi hétvégével talán a szezon is beindul – jegyezte meg Ildikó. – Rajtunk nem múlik…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában