Koronavírus Fejérben

2020.05.15. 12:00

Anyagból overall – Egészségügyi dolgozóknak varrnak az Árpád Szakgimnázium kollégái

Javarészt az egészségügyi dolgozóknak segítenek az Árpád Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban tüsténkedő kollégák.

Szanyi-Nagy Judit

Hiába érettségi vagy szakmai vizsga, a pedagógusok a nagy feladatokat – vagyis a felügyeletet – követően más munkának látnak neki: a maszkok után most overallokat, köpenyeket varrnak a székesfehérvári kórház dolgozóinak, valamint az önkormányzati szűrőponton tevékenykedőknek. A helyszín a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma – már ami a védőfelszerelések varrását illeti. Ennek a nemes feladatnak a középiskolában dolgozó pedagógusok láttak neki, még márciusban, akkor maszkok készítésével. Jól összeszokott csapatról lévén szó az egyes folyamatokkal viszonylag hamar elkészülnek, így már több ezer védőfelszerelés kötődik hozzájuk… Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ebben a szellemben március óta tart már a közös munka: azóta varrják a székesfehérvári középiskolában tanító pedagógusok a védőfelszereléseket. Elsősorban maszkokat, abból is már több mint tizenkétezer darabot.

Hiába érettségi vagy szakmai vizsga, a pedagógusok a nagy feladatokat – vagyis a felügyeletet – követően más munkának látnak neki: a maszkok után most overallokat, köpenyeket varrnak a székesfehérvári kórház dolgozóinak, valamint az önkormányzati szűrőponton tevékenykedőknek. A helyszín a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma – már ami a védőfelszerelések varrását illeti.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Az érettségi és a szakmai vizsgák felügyelete miatt „be­lassultak” a kollégák – tekintett oldalra Szeréminé Hegedűs Krisztina igazgató a legutóbbi, csütörtöki alkalmon. – Ez azt jelenti, hogy most nagyobb fába vágták a fejszéjüket: overallokat és köpenyeket készítenek, melyekből több mint hatszáz darabot már átadtak, s várhatóan még további kétszáz darab készül ugyancsak a kórház dolgozóinak és az önkormányzat szűrőpontjánál állomásozóknak – tette hozzá. – Anyagokat a Székesfehérvári Szakképzési Centrumtól, az egyik székesfehérvári kft.-től és más felajánlásokból kaptak az iskola dolgozói. Egy szempontot tartottak szem előtt: az alap mosható vagy fertőtleníthető legyen. A tevékenykedők között nemcsak a szakmát oktatók, de angolnyelv- és testneveléstanárok is voltak, vannak.

Adrienntől tudjuk: a varrással hamar végeznek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Számuk változó: egyszer hatan, máskor tízen dolgoznak egyszerre a jól felszerelt tanműhelyben, így készülnek a kisebb-nagyobb méretű maszkok, valamint az S-es vagy éppen XL-es overallok. A köpenyek egy méretűek, ám mivel gumisak, megköthetők, bárki számára kényelmes viselet lehet egy-egy darab. A folyamatokat tekintve a kiszabás vesz el több időt, a varrás tíz-tizenöt perc alatt elkészül. Mindenki tudja, mi a dolga, így a műveletek felosztása után volt, hogy egy nap alatt 90 védőfelszerelést varrtak meg.

– Igyekszünk a tanulóknak is példát mutatni – emelte ki az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában