Koronavírus Fejérben

2020.05.22. 20:00

A fertőzésen átesettek plazmája segítheti az aktuális betegek gyógyulását

A plazmaadás fontossága a járványhelyzetben az eddiginél is jobban felértékelődött. A koronavíruson átesett betegek plazmája az aktuális betegek gyógyulását is segítheti.

Héjj Vivien

A központban fokozottan figyelnek a biztonságra

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szükséges higiéniai előkészületek mellett továbbra is várják a segítő szándékú embereket a fehérvári plazmaponton. Révész Éva, a centrum vezetője elmondta, a járványhelyzet kihirdetését követően visszaesett a plazmaadók száma, ám mivel ez a tevékenység a kijárási korlátozás esetén is alapos indoknak számít, lassan újra növekedni kezd a megjelentek száma.

Az ide érkezőknek a kialakult helyzetben még fontosabb szerepük van, mint korábban, hiszen a koronavíruson átesettek plazmája a még aktuális betegek gyógyulását is segítheti.

– A koronavírussal fertőzött beteg immunrendszere ellen­anyagot, úgynevezett antitestet termel a vírus ellen, ezáltal tudja legyőzni a betegséget. A gyógyult és már egészséges emberek plazmájából egy speciális eljárással ellenanyagot tudunk kinyerni. Ez a súlyos állapotban lévő, legyengült immunrendszerű betegek számára nagy segítség, hiszen készen kapják azt az ellenanyagot, amely elpusztítja szervezetükben a koronavírust – tudtuk meg Gyimesi Hilda orvosszakmai vezetőtől, aki hozzátette, a veszélyhelyzet kihirdetése óta az intézményben is számos szigorítást vezettek be.

A központban fokozottan figyelnek a biztonságra
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Fontos számunkra, hogy mind a plazmaadóink, mind a munkatársaink fokozott biztonságban legyenek ebben a helyzetben. A felületek, eszközök, mosdóhelyiségek fertőtlenítése nagyobb gyakorisággal történik, továbbá biztosítjuk a 1,5 méter távolságot plazmaadóink között. Emellett a centrumba belépők testhőmérsékletét is ellenőrizzük – mondta lapunknak Gyimesi Hilda.

Akik nem estek át a koronavírus-fertőzésen, azok plazmája olyan gyógyszerek kiindulási alapanyaga lehet, amelyek ma még laboratóriumi körülmények között nem állíthatók elő.

– A gyógyítás több területén használják a plazmából készült gyógyszereket. A súlyos, veleszületett vérzékenységben szenvedőknek például hetente több alkalommal van szükségük plazmakészítményekre, hogy a mindennapi emberek életét élhessék. A súlyos immunhiányos betegeknek szintén létszükséglet, hogy hozzájussanak plazmából készült gyógyszereikhez. Ezek mellett a plazmakészítményeket gyakran alkalmazzák a gyermekgyógyászatban, intenzív osztályokon, onkológiákon is. A jelenlegi rendkívüli járványhelyzet idején is kiemelten fontos, hogy ezen gyógyszerek mennyiségét folyamatosan biztosítani tudjuk – tette hozzá az orvosszakmai vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában