Időjárási sürgönyök a Prognózis osztálytól

2020.05.05. 08:00

150 éves az Országos Meteorológiai Szolgálat

Anno Ferenc József jegyezte ellen megalapításukat.

Majer Tamás

– Az elmúlt 150 év során elődeink mindig az adott kor tudásának és technikai színvonalának megfelelően tevékenykedtek, így az Országos Meteorológiai Szolgálat mára egy nagy tapasztalattal rendelkező intézményként igyekszik válaszolni a jelen kor kihívásaira – fogalmaz Radics Kornélia, az OMSZ elnöke a szervezet honlapján. A szakember a prognóziskészítők múltjába vezeti az érdeklődőt. Nos, történelem már, hogy 1870. április 8-án Ferenc József ellenjegyezett egy határozatot, amely a Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet alapításáról szólt. Ezt a határozatot – ami manapság bizonnyal a Magyar Közlöny reszortja lenne – akkor a Budapesti Közlöny hozta le, mégpedig 1870. május 3-i számában. Innen az évforduló napja.

Radics Kornélia emlékeztet, hogy az akkor felállított intézet európai szinten is az elsők között jött létre. Schenzl Guido igazgató vezetésével kezdődött meg a meteorológiai állomáshálózat fejlesztése. Maga az időjárás-előrejelzés évek múltán, már egy másik igazgató – jelesül Konkoly-Thege Miklós – idején került a feladataik közé. 1891-et írtak, amikor már naponta jelentek meg a térképes időjárási sürgönyök, amelyeket a dallamos nevű Prognózis osztály adott ki feszt. A századfordulón már 765 meteorológiai állomás működött hazánk 325 ezer négyzetkilométeres területén. Az 1920-as évek végén startoltak el a repülésmeteorológia kiszolgálását célzó magaslégköri mérések, majd az 1930-as évek közepén kezdte meg működését a balatoni viharjelző szolgálat. A második világháború után az intézet feladatai közé került a polgári légi forgalom meteorológiai kiszolgálása. Ma is használt nevét 1970-ben nyerte el az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában