Koronavírus Fejérben

2020.04.04. 07:05

Tömeglélegeztető-berendezés készül fehérvári közreműködéssel

Olyan már volt, hogy szakemberek közösen fejlesztettek nyílt forráskódú, ingyenes operációs rendszert. Átütő sikere lett.

Sági Zoltán

A készülék több kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lesz

Fotó: Felipe Dana

Nemrégiben magyar szakemberek összefogásával olyan projekt indult, ami hasonló célt tűzött ki, csak épp az életmentő orvosi eszközök világában, ahol a hagyományos gyártók eddig busás profit reményében fejlesztettek.

A MassVentil (tömeglélegeztetés) projekt középpontjában álló egyedülálló berendezés ötlete az Óbudai Egyetemen, Kozlovszky Miklós dékán, az EKIK BioTech Kutatóközpontjának vezetője fejében született meg – illeszkedve az egyetem rektora, Kovács Levente által meghirdetett kiberorvosi kutatás-fejlesztési irányhoz. A fejlesztés nyílt, a részmunkálatokhoz a szervezők folyamatosan várják újabb kutatók jelentkezését. A dolgok állását az érdeklődők a MassVentil.org oldalon kísérhetik figyelemmel, a fejlesztési munkákban részt venni kívánók pedig az ugyanezen nevet viselő Facebook-csoportban is jelentkezhetnek. Alapszabály: a résztvevők tudásuk legjavát, eredményeiket, a tömeglélegeztető-gép megvalósítására szánt minden szellemi terméküket önkéntesként, ingyenesen bocsátják a világ rendelkezésére.

A készülék több kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lesz

Lapunk a projektről annak fehérvári illetőségű résztvevőjét, Széll Károlyt, az Óbudai Egyetem, Alba Regia Műszaki Kar Mérnöki Intézetének docensét kérdezte. A kutató a folyamat lényegéről szólva elmondta: bár jelenleg világszerte számos lélegeztetőgép-fejlesztés zajlik, a Kozlovszky-féle elgondolás nóvuma az, hogy a legtöbb helyen eleve rendelkezésre álló eszközökből, a leggyorsabban és leginkább költséghatékony módon kívánja előállítani azt. A kimondott cél az, hogy a legrosszabb helyzetbe került területeken, bárki számára elérhető technikai elemekből, gyorsan megvalósítható legyen az eszköz. A fejlesztők a COVID-19 járvány idejére a terveket és eredményeket ingyenesen bocsájtják a felhasználok rendelkezésére.

A megálmodott berendezés egy olyan tömeglélegeztető-gép, amely egyszerre 5, 10, 50, esetleg még több kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas, akár tábori körülmények között is. A modulokból álló, bővíthető rendszert sok beteg párhuzamos lélegeztetésére lehet használni, és bárhová gyorsan lehet telepíteni kórházi infrastruktúra nélkül is. Jelenleg a prototípus készül – amint többet lehet tudni, informáljuk olvasóinkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában