Koronavírus Fejérben

2020.04.17. 16:00

Nem veszett kárba a móri diákok fáradozása

Elmaradt a XVII. Móri Diák Művészeti Fesztivál március 15-i gálaműsora, ahol a helyi általános iskolák szorgalmas és tehetséges diákjai mutatkozhattak volna be. A tanulók érdemei nem évülnek el, eredményeiket nyilvánossá tette a város.

Palocsai Jenő

A felvétel a Móri Diák Művészeti Fesztivál egy korábbi gáláján készült. A hagyományosan március 15. alkalmával tartott seregszemlének a szabadidőközpont adott helyet Fotó: archív (Hrubos Zsolt)

A koronavírus miatt az emberek egészségének védelmében betiltott a kormány minden rendezvényt március első felében, így nem kerülhetett sor a Mór Városi Önkormányzat és a Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskola közös szervezésében elképzelt XVII. Móri Diák Művészeti Fesztivál március 15-i gálaműsorára sem. Ez az a hatalmas tömegeket mozgató esemény, ahol a sok tehetséges induló közül a kiválasztottak bemutatkozhatnak a nagyérdemű előtt egy gálaműsor keretében, melynek végén, a szokásoknak megfelelően, illusztris vendégek készültek a díjak átadására. Az előző évekhez hasonlóan idén is Spányi Antal megyés püspök, Törő Gábor országgyűlési képviselő és Fenyves Péter, Mór polgármestere szorított volna kezet azokkal a diákokkal, akik sokat fáradoztak önmaguk és mások művelése és nem utolsósorban szórakoztatása érdekében az elmúlt időszakban.

Igaz, a gála elmaradt, de a tanulók sokat tanultak, gyakoroltak és szerepeltek, hogy addig eljuthassanak. A minősítő hat zsűritag előtt, több korcsoportban és kategóriában, vers- és prózamondás, színjátszás, néptánc, modern tánc és ritmikus sportgimnasztika, szóló és kamaraének, énekkari és hangszeres kategóriában történt. Az idén a fesztiválra összesen 46 csoport nevezett, a formációban közreműködő diákok száma 640, míg az egyéni szereplőké 120 volt, így összesen 760 diák készült a seregszemle legjelentősebb napjára, a februári 20-i döntőre. A végső megmérettetésen nyújtott teljesítmények alapján a független zsűri 41 produkciót javasolt a gálaműsorba, így 314 diák léphetett volna színpadra, ha nem jön közbe a váratlan és elhúzódó krízishelyzet, tudtuk meg Némethné Utry Edittől, a humánügyi iroda vezetőjétől.

A március 15-re kitűzött és elmaradt gála tette volna fel a koronát a sok munkára. A vírus miatt a már megszervezett eseményt törölni kellett, ám akkor még nem lehetett tudni, hogy mennyi időre, ezért a minősítő eredményei eleddig titokban maradtak. Mivel egyre inkább az körvonalazódik, hogy ez a tanév már online marad, ezért nyilvánosságra hozták az eredményeket. Ezek jól mutatják: a sok munka nem volt hiábavaló.

A felvétel a Móri Diák Művészeti Fesztivál egy korábbi gáláján készült. A hagyományosan március 15. alkalmával tartott seregszemlének a szabadidőközpont adott helyet
Fotó: archív (Hrubos Zsolt)

Az irodavezető elmondta, hogy az elért eredményekhez oklevél és írószerutalvány is tartozik, melyet minden tanuló a saját intézményében kap meg az év végi bizonyítványok átvételekor, ha sor kerülhet erre. A különdíjazottak jutalmát a veszélyhelyzet feloldását követően adják majd át az érintetteknek.

Nemcsak a tanulók oklevelei maradnak fiókban a krízis, illetve a tanév végéig, ugyanis Törő Gábor országgyűlési képviselő különdíjban részesítette a Móri Petőfi Sándor Általános Iskolát, mely a legtöbb kategóriában indított diákokat ezen a fesztiválon. A Móri Városi Közművelődési Alapítvány is készített egy különdíjat, melyet Rieder Csonka Loretta vehet majd át, ha normalizálódik a helyzet. A Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskola pedagógusa pályájának kezdete óta készít fel minden móri művészeti fesztiválra tanulókat modern tánc és ritmikus sportgimnasztika kategóriában, ezért kapta ő a díszoklevelet és a hozzá tartozó arany kitűzőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában