Koronavírus Fejérben

2020.04.26. 07:15

Nagy Zsuzsanna könyvtárigazgató veszélyeztetett helyzete miatt jelenleg otthonról dolgozik

A könyvtárosok magányossága ezekben a vészterhes időkben igazán az olvasók hiányával magyarázható. Mert ugyan a könyvek ott vannak a kezük ügyében, de a betűk, a szavak, a mondatok a becsukott oldalak fogságában maradnak.

V. Varga József

Nagy Zsuzsanna: Mielőbb folytatnák a munkát Fotó: archív (VV)

– Az érvényben lévő kormányrendelet értelmében a Madarász József Városi Könyvtár március 17-e óta határozatlan ideig zárva tart. Munkatársaim és jómagam is minél előbb szeretnénk ott folytatni a munkát, ahol a koronavírus-járvány miatt abbamaradt, de sajnos erre egyelőre nagyon kevés esélyünk van. A rendkívüli helyzet miatt sok rendezvényünk elmaradt, megtartásukat bizonytalan időre el kellett halasztani, nem is tudom, mikor tudjuk pótolni őket – mondja el érdeklődésünkre Nagy Zsuzsanna könyvtárigazgató, aki veszélyeztetett helyzete miatt jelenleg otthonról dolgozik. A könyvtár többi munkatársa a könyvtárban végzi a munkáját, minden reggel virtuális értekezletet tartanak, és megbeszélik az aznapi tennivalókat.

Egyik kedves olvasójuk telefonon köszönte meg munkájukat

– Optimális helyzetben legfontosabb feladatunk az olvasók kiszolgálása, az olvasószolgálati munka – folytatja az igazgatónő –, s emiatt általában a nem látványos háttérmunkák egy része összetorlódik. A mostani időszak viszont éppen e munkák elvégzésére alkalmas. Igyekszünk az egyébként hátrébb sorolt adminisztrációs feladatoknak is a végére járni. Eddig erre a hétfői napok álltak rendelkezésünkre, amellett, hogy rendezvényeinket is ezekre a napokra szerveztük. A munkatársak folyamatosan fertőtlenítik a könyvtári dokumentumokat (könyvek, DVD-k, folyóiratok stb.) és a gyermekrészlegben található játékokat. A könyvek fertőtlenítésekor kiválogatják a selejtezendő dokumentumokat, elvégzik a besorolások ellenőrzését, a törléssel kapcsolatos adminisztrációs feladatokat, elkészítik a törlési jegyzéket, felülvizsgálják, ellenőrzik a raktári katalógust. A könyvtár honlapja tavaly újult meg, de bizonyos apróbb részleteket igyekszenek finomítani, javítani.

Nagy Zsuzsanna: Mielőbb folytatnák a munkát Fotó: FMH-archív (V. Varga József)

– A könyvtárosok világnapját szolidan ünnepeltük, hiszen hétköznapjainkat és ünnepnapjainkat is meghatározó módon befolyásolja a világjárvány. Örültünk egymásnak, a húsvéti ünnepek utáni első találkozásnak, és annak, hogy mindannyian egészségesek vagyunk, családtagjaink, barátaink, ismerőseink sem betegek – emeli ki Zsuzsa. – Traumaként érintett bennünket a kulturális közszolgálatban dolgozókra vonatkozó törvényjavaslat, a közalkalmazotti jogviszony tervezett megszüntetésére irányuló tervezet nyilvánosságra kerülése. A bizonytalanság miatt nem igazán tudtunk felszabadultan ünnepelni – teszi hozzá.

Az intézmény zárva tartása és a kijárási korlátozás miatt olvasóikkal sem tudnak találkozni. Nagyon örültek és meg is lepődtek, amikor egyik kedves olvasójuk telefonon kereste őket, és megköszönte a kis csapat munkáját a könyvtárosok világnapja alkalmából. Ilyenkor érzi azt az ember, hogy mégis érdemes, mégis megéri könyvtárosnak lenni – fogalmaznak mindannyian. Zsuzsával könyvtárosi pályafutásáról is szót váltunk. A székesfehérvári köszörűgépgyárban kezdett, majd 1998 májusa óta a sárbogárdi könyvtárban dolgozik, 2001 óta igazgatóként. A bogárdi könyvtárban vezetése alatt tértek át a hagyományos, kézi kölcsönzésről a gépi kölcsönzésre. Az Újratervezés projekt részeként a városi könyvtár 2014 áprilisától új épületben működik. Megújult a könyvtár berendezése, új bútorokkal gyarapodtak, valamint a számítógéppark cseréje is megvalósulhatott. Egyik büszkeségük az olvasóterem három mobil polca, melyeknek mozgatásával rendezvényeikhez meg tudják növelni a teret. – Bár már itt tartanánk újra – veti közbe. Szeret olvasni, elsősorban modern irodalmat. Büszke arra, hogy Ljudmila Ulickaja könyveit ő hozta először Sárbogárdra. Imádja a zenét, a sportot (s kedves jószágait, kutyáit és macskáit). Ugyanúgy a komolyzenét és a kemény rockot, illetve a futballt. A tévében csak sportot néz (nézne), elsősorban angol és német focit, a Manchester United számára etalon. – Egyszer csak folytatódnak a bajnokságok! – jegyzi meg bizakodva…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában