Koronavírus Fejérben

2020.04.20. 07:00

Miklós atya vasárnaponként várja a híveket Előszálláson

„Ha a keretek leomlanak, nem baj, a Lélek él, és majd teremt új kereteket” – mondta egykor Slachta Margit testvér, a Szociális Testvérek Társaságának alapítója. Ezt a mondást fogadták meg az egyházközösség tagjai.

V. Varga József

Mihályi Miklós plébános végezetül egyenként megáldotta a járműveket és utasaikat

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A vasárnapi szentmisére Szabadbattyánból autózunk feleségemmel. Előszállásra tartunk a templomhoz, Miklós atya különleges autós miséjére. A kertek alatt Cece felé haladva az érintett településeken egyúttal emlékeket is idézünk, egyegy falunapot, kóruskoncertet, kiállítást, fogathajtó viadalt, főzőversenyt, elszármazottak találkozóját. Gyerekeinket annak idején sokszor vittük a hétvégi, hírlapírói munkával összekötött kirándulásokra. Fiunk és párja most Fehérváron várja a szabadabb napokat, lányunk Némethonban, édesanyám – fegyelmezetten betartva a szabályokat – otthon maradva. Értük is imádkozunk majd. Időben érkezünk, talán negyedikként sorolunk be a Kisboldogasszony- templom előtt várakozó személyautók sorába. Mihályi Miklós plébánossal másfél-két méterről váltunk szót, a többi autóssal ismeretlenül is egy-egy fejbiccentéssel köszöntjük egymást. Nem szállhatunk ki, csoportosulni tilos! A rendelkezéseket be kell tartani. A szájmaszkos fotóriporterek az egyetlen kivételek. – Az egyre szigorodó járványügyi korlátozások közepette húsvét előtt mintegy két héttel felvillant bennem a kép az egykori balatoni autós mozikról, majd a második villanásban már meg is született az autós szentmise ötlete – foglalja össze kíváncsiskodásomra az előszállási plébános.

A Kisboldogasszony-templomban ezúttal csend honolt
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

S valóban, a Lélek új kereteket teremtett magának. A szentmisét úgy szervezték meg, hogy tekintettel voltak az országos kijárási korlátozásra, maximálisan betartották az előírt szabályokat, ugyanakkor pedig tényleges közösségben vettek részt mind a szentmisén, mind a feltámadási körmeneten. A Lélek által.

 

A harangszó még a fülünkben visszhangzik, de Miklós atya már Isten irgalmasságát kéri mindannyiunkra. A falubeliekre, a szomszédból és a távolabbról érkezettekre. Dunaújvárosiak, fehérváriak, de még budapestiek is befutnak a kezdésre. A plébános szentelt vízzel – melybe a Jordán vizéből is került Varga László kántor jóvoltából – hinti meg az autókat, egyúttal a családokat is köszöntve. Az olvasmány az apostolok cselekedeteiről szól, az evangélium Szent János könyvéből való. „Békesség nektek! Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket... Vegyétek a Szentlelket!...” Nyolc nap múlva Tamásnak ezt mondta: „Ne légy hitetlen, hanem hívő!... Most már hiszel, Tamás, mert láttál engem. Boldogok, akik nem láttak, és mégis hisznek!”

Az oltár ezúttal a főbejáratnál állt Előszálláson
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Miklós atya mintegy párhuzamot vonva a szentírás szavai és az autós misén való jelen részvételünk mellett úgy mondja: – Mégis, együtt vagyunk a járvány idején, juttasson hitre mindannyiunkat mai valóságunk. Kérünk téged, hallgass meg minket! Zavard el a járványt tőlünk, legyen ez élő hitünk ajándéka! Úrfelmutatáskor a sofőrök megannyi ministránsként dudaszóval jeleznek, az áldozás lelki. Nemcsak a hangszóróból, de az oldalt lehúzott autóablakokból egyöntetűen hangzik az imádság: „Mi atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved; jöjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is.” A béke jelével a szélvédőkön át köszöntjük egymást: a mosolyhoz integetés társul. – Amint a vírus ripityára törte a világunkat, a húsvéti szél Lego-templomunkat rombolta szét.

Mihályi Miklós plébános végezetül egyenként megáldotta a járműveket és utasaikat
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Újjáépítjük a kis templomot, újjáépítjük sebzett világunkat! – Miklós atya ezekkel a szavakkal adja át a makett templom Lego-kezdeményeit Kanik Edina ministránsnak, az Előszállási Lego Liga tagjának. A plébános fennen hirdeti: az autós misék vasárnaponként 9 órakor folytatódnak a faluban. Végül egyenként megáldva a járműveket és utasaikat útjukra bocsátja a híveket.

A rendhagyó miséről videó is készült, melyet itt tekinthetnek meg:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában