Fák a Békében

2020.04.14. 07:40

Gömbjuharral váltották fel a tujasort Száron

Szoboszlai Zoltán alpolgármester és May Balázs képviselő közel egyévi tiszteletdíját ajánlotta fel, hogy megszépülhessen a Béke utca, ahol a több évtizedes tujasort friss fákkal cserélték ki.

Borsányi Bea

Szoboszlai Zoltán alpolgármester és May Balázs képviselő tiszteletdíjából vásárolta azt a 60 darab gömbjuhart, amelyet a Béke utcában ültettek el nagyjából egy hete, kiváltva ezzel a több évtizedes, túlságosan is magasra nőtt tujasort. Újabb közterület szépült tehát meg a faluban. Németh Norbert polgármester szeretné, ha még több utca és tér megújulhatna a jövőben. Fotó: Önkormányzat

Hamarosan lombot hajt az a 60 darab gömbjuhar, amelyet nagyjából egy hete ültettek el Száron a Béke utcában. – Azért esett a választásunk erre a fajtára, mert szerettük volna, ha olyan, a környezetbe illő díszfák szegélyezik a Béke utcát, amelyek nem is nőnek túl magasra, ugyanakkor nem kell éveket várni arra, hogy valóban díszei legyenek a környéknek – összegezte Szobosz­lai Zoltán, aki azt is elárulta, ez a fajta fa kifejezetten díszfa, de nincsenek kártevői, és nem igényel állandó gondozást, így nem jelent plusz terhet a település üzemeltetése számára sem.

Szoboszlai Zoltán alpolgármester és May Balázs képviselő tiszteletdíjából vásárolta azt a 60 darab gömbjuhart, amelyet a Béke utcában ültettek el nagyjából egy hete, kiváltva ezzel a több évtizedes, túlságosan is magasra nőtt tujasort.
Fotó: Önkormányzat

A mostani méretükhöz képest nőni már nem fognak – nem csemetéket, hanem 12-15 centiméter törzsvastagságú, kész fákat vettek –, de gömb alakú lombkoronájuk természetesen fejlődik még.

A mostani ültetés része annak a projektnek, amelynek keretében a falu vezetése szeretné a település utcáit, közterületeit megújítani, megszépíteni.

Ezek a fák nem nőnek a villanyvezetékekre
Fotó: önkormányzat

A Béke utcai tuják kicserélésére az igény már korábban megfogalmazódott, hiszen a növények az elmúlt évtizedekben olyan magasra nyúltak, hogy beleértek az áramvezetékekbe, így az áramszolgáltató többször is megnyírta őket. A 60 darab gömbjuharból álló fasor az egész utca mindkét oldalán végighúzódik, minden ház elé körülbelül két fa jutott. A növények egy helyi kertészetből származnak, és a munkát is az ottani alkalmazottak végezték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában