Koronavírus Fejérben

2020.04.22. 14:00

Gáll Attila feltette a kérdést: egy hajóban eveznek-e az önkormányzatok és az állami vállalatok?

Gáll Attila, Iszkaszentgyörgy polgármestere feltette a kérdést: egy hajóban eveznek-e az önkormányzatok és az állami vállalatok, konkrétan a Magyar Posta és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.?

Borsányi Bea

Iszkaszentgyörgyön a Magyar Posta kevesebb mint nettó 50 ezer forintért bérli az épületet Fotó: PT

A Magyar Posta egy április 14-én kelt levélben azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy a tőlük bérelt épületért a május–augusztus közötti hó­napokra csökkentett bérleti díjat, annak csak 25 százalékát kelljen fizetnie. Ugyanaznap a DRV arról értesítette a polgármestert, hogy átmenetileg felfüggeszti a 2019-es és a korábbi, valamint a 2020-as évet érintően a vízi közművek üzemeltetése után járó használati díjak megfizetését. A posta és a vízmű is a koronavírus elleni védekezés miatt megnövekedett költségeire hivatkozik.

„Ebben a helyzetben segíteni, és nem ütni kellene a másikat”

– Egyik céget sem értem igazán, és nem is találom méltányosnak a döntésüket. A posta eddig is jóval a piaci érték alatt bérelte tőlünk az épületet – vetette fel Gáll. Majd így folytatta: – Nem az összeg nagyságáról van szó, bár jelen helyzetben minden forint jól jön, hanem az elvről. Ha pedig a védekezés elleni költségekről beszélünk, az nemcsak az állami cégekre, hanem az ugyancsak az államot képviselő önkormányzatokra is terhet ró. Sorolhatnám én is azokat a tételeket, amelyekre elő kell teremtenünk a pénzt, hogy csak egyet említsek: egyre nő azoknak a száma, akik szociális támogatásért fordulnak hozzánk. Ugyanakkor – miközben az önkormányzatoknak több bevétel kiesésével is számolni kell – a posta forgalma szerintem nem esett vissza, sőt jelen helyzetben talán nőtt is. Nem tisztességes áthárítani a védekezés miatt megnövekedett költségeket másokra, hiszen az önkormányzatoktól is elvárja az állam, hogy gazdálkodja ki azokat. Ilyen alapon én is megemelhettem volna a postának az épület bérleti díját.

Iszkaszentgyörgyön a Magyar Posta kevesebb mint nettó 50 ezer forintért bérli az épületet Fotó: Pesti Tamás / FMH

A posta azt mondja, közfeladatot ellátó szervként társadalmi érdekeket tart szem előtt. De az önkormányzatok nem ugyanezt teszik? – adott hangot véleményének az iszkaszentgyörgyi polgármester. A vízművel kapcsolatban elmondta, szerinte azért nem fair a kifizetések felfüggesztése, mert azok olyan hálózati díjak, amelyeket a lakossági felhasználók már korábban befizettek. Igaz ugyan, hogy a vízi közművek üzemeltetése után járó használati díjat az önkormányzat csak a víz- és csatornahálózat fejlesztésére, felújítására vagy javítására költheti, ám Iszkaszentgyörgyön lennének ilyen jellegű, esedékes beruházások. Ezenfelül az önkormányzat már kiállította a mostanra esedékes használati díjról szóló számlát a DRV-nek, sőt be is fizette ennek az áfáját. A vírus elleni védekezés miatti feszített pénzügyi gazdálkodás Gáll szerint mindenkit érint, s ha már egy hajóban, az állam hajójában eveznek, akkor egymást segítve kellene növelni a csapásszámot, nem pedig a másikat „ütni” evezés közben.

Megkerestünk a megyében még néhány önkormányzatot, hogy megtudjuk, őket is érintik-e, és ha igen, mennyiben a fent említett problémák.

Kurcz Mária, Vereb polgármestere elmondta, nekik 855 ezer forint áfakötelezettségük keletkezett a kiállított számla kapcsán, ami jelen helyzetben még súlyosabban érinti a települést. Ezért azzal a kéréssel fordult a DRV vezérigazgatójához, hogy legalább ezt az összeget fizessék ki nekik. A posta kérdése viszont Verebet nem érinti, mert ott a Magyar Posta tulajdonában van az épület csakúgy, mint Pázmándon, ahol Virányiné Reichenbach Mónika polgármester a DRV kapcsán elmondta, ők rendre csak azután állítják ki a számlát, ha előtte felhívták a vízművet, és ott egyeztettek arról, mikor utalják a vízi közművek üzemeltetése után járó használati díjat. Hozzátette, szerinte nem okoz semmilyen fenn­akadást ennek a díjnak a visszatartása, hiszen elméletileg a tervben lévő beruházásokat a DRV a visszatartott pénzből megcsinálja. Jogosnak tartja viszont a kérdést, hogy jelen helyzetben megoldhatná-e a kisebb települések likviditási gondjait, ha hozzányúlhatnának az önálló alszámlán tárolt használati díjhoz, amit később visszapótolnak. Csókakőn nem a DRV szolgáltat, a posta hozzáállását azonban – tekintve, hogy náluk is igen nyomott áron bérlik az épületet – Fűrész György polgármester megmosolyogtatónak tartja. Molnár Tibor, Iváncsa polgármestere sem a vízmű, sem a posta esetén nem érzi jogosnak az említett intézkedéseket, véleménye egyezett Gáll Attiláéval. Az iszkaszentgyörgyi önkormányzat végül visszautasította a Magyar Posta kérését, választ – az eltelt idő rövidsége miatt – egyelőre nem kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában