Koronavírus Fejérben

2020.04.02. 07:25

Csúszik a családi napelemes rendszerek mérőhelyi ellenőrzése a megyében is

Ezekben a hetekben is sorra fejeződnek be a családok sokmilliós energetikai korszerűsítései, de hiába működőképes a napelemes rendszer a házak tetején: az E.ON március 19-e óta nem végzi el a használatba vételhez szükséges ellenőrzést.

Sági Zoltán

Havi sok tízezer forintnyi kiesést jelenthet a családoknak a felfüggesztett ellenőrzés

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A helyzetről egy Fejér megyei, napelemes rendszereket telepítő kisvállalkozó számolt be lapunknak, aki kifejezésre juttatta: ő és megrendelői is élnek a gyanúval, hogy a helyzet nem csupán a veszélyhelyzetről, de az E.ON üzleti érdekeiről is szólhat. Mint a férfi elmondta, az E.ON szakemberei általában kettesével végzik a kérdéses mérőhelyi ellenőrzést. Ennek során ellenőrzik a beépített inverter szabványosságát és előírás szerinti működését. Majd, ha szükséges, lecserélik az elektromos fogyasztásmérőt az előírásoknak és a technológiának megfelelő műszaki paraméterekkel rendelkezőre.

A teljes folyamat, amely nagyjából 20 percet vesz igénybe, az érintett lakásokon, családi házakon kívüli szabad térben, a mérőórát is tartalmazó elektromos szekrénynél zajlik. Az ellenőrzés végeztével kerül sor a papírok aláírására, amelynek során a feleknek – a vállalkozó véleménye szerint – szintén nem szükséges 1,5 méternél közelebb kerülniük egymáshoz. A járványveszély komolyságát el nem vitató kisvállalkozó magyarázatképpen elmondta még: a mérleg másik serpenyőjét a magánszemélyek, családok jelentős anyagi vesztesége nyomja. Akik így – bizonytalan hosszúságú ideig – továbbra is a korábbi módon, az E.ON-tól kell, hogy vásárolják az elektromos áramot anélkül, hogy a kész rendszert beüzemelve a visszatáplálást elindíthatnák, a villanyszámlájukat pedig – a tervezett módon – lenullázhatnák.

Havi sok tízezer forintnyi kiesést jelenthet a családoknak a felfüggesztett ellenőrzés
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A vállalkozó rendelkezésünkre bocsátotta azt az E.ON-tól kapott levelet is, amelyet az energiaszolgáltató a háztartási méretű kis erőművek (HMKE) mérőhelyi ellenőrzéseinek szüneteltetése tárgyában küldött ki partnereinek. Ebben a szolgáltató egyértelműen úgy fogalmaz, hogy a készre jelentést követő mérőhelyi ellenőrzéseket a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre való tekintettel szüneteltetik. A cél a koronavírus további terjedésének megakadályozása, ennek érdekében halasztják el a mérőhelyi ellenőrzéseket tartalmazó munkákat. A szolgáltató így a 2020. március 19. napját követő dátumokra egyeztetett időpontokat lemondja, új időpontokat pedig a veszélyhelyzet megszűnéséig nem egyeztet.

Hogy átfogó képet kapjunk, megkerestük a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnökét, Kiss Ernőt, akitől megkérdeztük: az ország más egyetemes szolgáltatói (Elmű-Émász, Démász) is felfüggesztették-e a kérdéses ellenőrzéseket. Megtudtuk, hasonló intézkedés bevezetését minden szolgáltató kezdeményezte. A mérőcserék ugyanis személyes találkozást feltételeznek, és épp ezek kiküszöbölése a hazai szolgáltatók célja. Munkatársaik egészsége ugyanis az energiaszektor stratégiailag fontos ágazatában kiemelt jelentőségű. Azt a felvetést pedig, hogy az intézkedéssel az egyetemes szolgáltatók járnának jól, az elnök alaptalannak nevezte, rámutatva: a leállás érinti a szolgáltatók saját vállalkozásait és alvállalkozói rendszereit is, így a veszteségek terhét ők is viselik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában