A legjobb hulladék, ami nincs is!

2020.04.29. 15:15

A városi legenda nyomában – Szelektáljunk tudatosan: saját magunknak teszünk jót vele

Időről időre szárnyra kapnak a feltételezések, hogy a szelektíven összegyűjtött hulladékot a kezelő telepen egy helyre öntik, fölösleges az erőlködés. A polgárdi székhelyű közszolgáltató cégnél a városi legenda nyomába eredtünk.

V. Varga József

A hulladék nyomában a polgárdi lerakóban. A műanyag és papír bálafalat Borsfay Tamás mutatja

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A „népi hiedelmet” egyértelműen cáfolta a Vertikál Nonprofit Zrt. vezetője: Madarász András vezérigazgatóval a közszolgáltató cég mindennapi munkájáról beszélgettünk. Az a hulladék a legjobb, ami nem is keletkezik – a szólás népszerű, de távol áll a valóságtól. A korszerű hulladékgazdálkodásban a megelőzés a legelső lépés. A kérdés: hogyan?

Az Európai Unió gazdaságaiban az egy főre jutó anyagfelhasználás 16 tonnát tesz ki évente. Ebből 6 tonna hulladék keletkezik, amelynek a fele, 3 tonna hulladéklerakóba kerül. Sok tagállam számára továbbra is a hulladéklerakók jelentik a legfőbb eszközt a hulladékgazdálkodás terén, annak ellenére, hogy ezek nem kínálnak fenntartható megoldást a helyzetre.

Az emberi egészség és a környezet védelme érdekében elengedhetetlen a hulladékképződés és a hulladékgazdálkodás káros hatásainak megelőzése, a hatások csökkentése. Az időszerű, újra átgondolt hulladékgazdálkodási fő irányok a következők: a lerakással történő ártalmatlanítás háttérbe szorítása, a hulladékból minél több hasznosítható anyag kinyerése, az újrahasznosítás, a hulladék anyagában történő hasznosításának előtérbe helyezése, a biológiailag lebomló hulladék (zöldhulladék) kezelésének, komposztálásának megoldása. És mindenekelőtt a megelőzés.

A hulladék nyomában a polgárdi lerakóban. A műanyag és papír bálafalat Borsfay Tamás mutatja
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az unió által elfogadott öt lépcsős hulladékhierarchia a hulladékgazdálkodás legkevésbé preferált módjának a hulladék ártalmatlanítását, a lerakást vagy az ártalmatlanítási célú égetést ítéli. A deponálás mégis a legrosszabb megoldásként sajnos egyelőre a leginkább bevett gyakorlat a világon. Hazánkban a hulladéklerakás mértéke csökkenő tendenciát mutat, de jelenleg is a települési hulladék több mint 60 százaléka a lerakókban végzi. Az mindenesetre üdvözlendő, hogy a régi, több mint 2200 szeméttelep helyett most már 74 EU-kompatibilis hulladéklerakót használunk. A közszolgáltatás jövőjét elemezve a szakemberek kemény számokat említenek: uniós kötelezettségként a hulladék lerakását 2035-re 10 százalék alá kell csökkenteni, melyre a tagállamok legfeljebb 2040-ig kaphatnak, indokolt esetben haladékot.

– A Vertikál cégcsoportot alkotó hulladékgazdálkodási szolgáltató szervezetek országosan 410 települést látnak el, a lakosságszám némiképp meghaladja az 1,6 milliót – tudtuk meg Madarász Andrástól.

A társaság – mint az egyik hazai piacvezető – Fejér megyében 58 településen látja el közszolgáltatói feladatait. A szelektív kukás rendszer (sárga fedelű edényzettel) 5 településen (Polgárdi, Szabadbattyán, Iváncsa, Perkáta és Pusztaszabolcs) működik, az összes többin (53 település) pedig a zsákos szelektív szállítás.

A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás fő feladata a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás biztosítása mellett továbbra is a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztését szolgáló, bruttó 18,5 milliárd forint összegű uniós és kormányzati támogatású projekt megvalósítása.

A Vertikál a társulás kapcsán 36 öntömörítős hulladékgyűjtő autót, 6 konténerszállító járművet, 4 multiliftes autót és 4 pótkocsit kapott. A gyűjtő edényzetek kapcsán is jelentősek a számok. A lakosoknak 168 ezer darab, 120 literes hulladékgyűjtő edényt osztanak ki. Ezen felül további 2000 darab, 240 literes gyűjtő edényzet, valamint 2642 darab, 1100 literes szelektív hulladékgyűjtő konténer fölött rendelkeznek. Az új hulladékudvarokban 54, különböző űrmértékű fém konténert tudnak majd használni. Az edények mindegyike a szelektív hulladékgyűjtésbe lesz bekapcsolva.

Száz szónak is egy a vége: a szelektíven gyűjtött hulladék a feldolgozás során is megőrzi szelektivitását. Minderről már a polgárdi határában található hulladéklerakóban tett körsétánk nyomán győzödhettünk meg, Borsfay Tamás létesítményvezető kalauzolása mellett.

Igenis, van értelme szelektálni, minden külön gyűjtött hulladéktípust (műanyag, papír, italoskarton, fém) a maga útján valóban hasznosítanak is. A megfelelő további válogatás után összetömörítik az adott bálákat, melyeket aztán szintén külön kezelnek, szállítanak el újrafelhasználásra partnercégeik.

Városi legenda ide vagy oda: mentsük meg, amit csak tudunk, szelektáljunk tudatosan! Saját magunknak teszünk jót vele…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában