Koronavírus Fejérben

2020.04.15. 17:30

A tanulságokat hasznosítja majd a bicskei Szabó Ágnes

Szabó Ágnes szinte véletlenül került harminc éve a frissen alakult önkormányzati családsegítő szolgálathoz, ahogyan mondja, „vakon ugrott”. Derűs sze­mélyiség, pedig lényegében csak problémákkal találkozik munkája során.

Zsohár Melinda

Szabó Ágnes folyamatosan dolgozik, húsvétkor az udvarán egy kicsit szusszant egyet Fotó: Kántor M.

A bicskei Egyesített Családsegítő Központ a találó Kapcsolat Központ nevet viseli, igazgatója 2012 óta Szabó Ágnes. Dehogy akarna valamiféle rendíthetetlen erő vagy okosság birtokosának feltűnni, de nem tagadja, az élet nehéz fordulatai ellenére mindig vannak lelki tartalékai, s ezek segítenek a továbblépésben. A magánéletében és a munkájában is.

– Harminc éve az akkor frissen alakult családsegítő szolgálathoz kopogtattam be, hogy nincs-e állás, és véletlenül volt. De mint tudjuk, nincsenek véletlenek – teszi hozzá a közhelyként emlegetett mondást, ami az esetében is igazság lett, mert különben nem maradt volna ott, s nem szerezné harmadik diplomáját a szakterületéhez kapcsolódóan.

– Megérintett ennek az erő­térnek a szellemisége, sajátos stílust képviselt. Az ragadott meg, hogy segíthetek, s nem az íróasztal mögül, mert konkrétan és jelképesen is úgy ültünk le a hozzánk fordulókkal, hogy nem az asztal két oldalán, hanem negyvenöt fokos szögben közelítve egymáshoz – mond látszólag parányi, mégis lényeges különbséget. Ágnes a Pécsi Tudományegyetem szombathelyi tagozatán diplomázott általános szociális munkás szakon, majd Szegeden, a mesterképzésen ki­sebbségpolitikai szakember lett – szakdolgozatát a magyarországi szlovénekről és a szlovéniai magyarokról írta. Jelenleg Pécsett jár egyetemre mentálhigiénés és közösségi szakon, szakdolgozata A nevetés hatásai címet viseli. A nevetés jótékony hatásairól tudományos szinten értekezik! És végzett grafológus, ami szintén segíti. A főiskolán a tanár táblára írt kézírásából nagy eséllyel „megjósolta”, milyen vizsgáztató lesz az illető…

– A koronavírus-járvány kipattanása engem is megviselt, rám borult a félelem, mint egy nagy fekete lepel – fogalmaz plasztikusan a jelenről. Nem titok, irodalmi, újságírói vénája van, a Bicske Városi Televízióban interjúkat készít a hétköznapi hősökről több éve. – A vírusról szóló híradások növelik a rémületet, percek alatt eljutnak mindenkihez – szól a gyors információáramlásról. – Alattomos ez az érzés, nem szabad engedni, hogy elhatalmasodjon rajtunk.

Szabó Ágnes folyamatosan dolgozik, húsvétkor az udvarán egy kicsit szusszant egyet
Fotó: Kántor M.

Bicskei családból származik, nővére óvónő, huszonhat esztendős Máté fia kertészmérnöknek készül. Édesapja elhunyt, nyolcvanéves édesanyjára vigyáz a család, mint másutt az idősekre. Kollégáiban nagyon megbízik, hangsúlyozza, s ez erősíti vezetői munkájában. – Hirtelen sok lett a „vírusszakértő” – fogalmaz ironikusan az aktuális helyzetben, és figyelmeztet: szelektáljunk, s tisztázzuk magunkban a lényeget. – Hetente több órában igyekszem vigaszt adni a barátaimnak, a telefonomat egyébként sem kapcsolom ki. Munkaidőben inkább konkrét kérdésekkel keresnek meg – sorolja a napi tennivalóit. A Kapcsolat Központhoz tartozik a bölcsőde, a védőnői szolgálat, a család- és gyermekjóléti központ (járási szinten a települések családsegítőivel dolgoznak), a bicskei család- és gyermekjóléti szolgálat, valamint az idősek és fogyatékkal élők segítését végző gondozási központ.

– Nekünk Bicskén komoly biztonságérzetet nyújt, hogy Bálint Istvánné polgármester folyamatos tájékoztatást ad az interneten a helyi viszonyokról. Az önkormányzat közreműködésével megszerveztük az önkéntesek koordinálását, mintegy harmincöten segítenek, a bevásárlásban, ügyintézésben elsősorban. A felajánlók leginkább ételt, élelmiszert adnak – mond köszönetet.

Húsvétkor az otthoni teendőiben próbálja magát utolérni az elfoglalt vezető az ünnepi órák megélése mellett. Ő is várja a járvány végét, ami újabb muníciót ad szakmai munkájához, akkor is, ha nem akarta. A tanulságokkal élni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában