mehetnek Fehérvárra is

2020.03.26. 07:15

Változások lesznek az abai betegellátónál

Horváth Sándor, Seregélyes polgármesterének vezetésével pert nyertek a kistérség települései, így elvileg a jövőben nem „kötelező” az abai rendelőbe utazniuk a kistérség betegeinek, mehetnek Fehérvárra is.

Korondy Tamás

Horváth Sándor seregélyesi polgármester Fotó: önkormányzat

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tavalyi hatósági döntésével az volt a kistérség településeinek problémája, hogy az megváltoztatta a településeken élő betegekre vonatkozó beutalási rendet Aba, Sárkeresztúr, Sárszentágota, Tác, Csősz, Soponya, Káloz, Sárosd és Seregélyes térségében. Ebből fakadóan a betegeknek utazniuk kellett: hol Fehérvár, hol Aba volt az orvoslás helyszíne, ám utóbbi megközelítése különösen kényes téma volt a helyiek számára.

Horváth Sándor seregélyesi polgármester
Fotó: önkormányzat

– Több mint két hete volt a bírósági tárgyalás, ahol a bírónő elmondta, megfellebbezhetetlen a döntés, a perközösségünk nyert, ezt már legfeljebb a kúriánál lehet megtámadni. A hivatalos határozat még nincs a kezünkben, de bármelyik pillanatban megérkezhet – tájékoztatta lapunkat Horváth Sándor, Seregélyes polgármestere. Korábban tervben volt egy úthálózat kiépítése Seregélyes és Aba között: – Seregélyes építési engedélye tavaly decemberben lejárt, míg Aba soha nem adta be az út tervét építési engedélyre. Viszont Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere nemrég tájékoztatott, hogy Börgöndnél építenek egy összekötő utat, emiatt a továbbiakban értelmetlenné válik egy másik építése a részünkről.

Horváth Sándor elmondta: Aba kérte a kistérség településeit, anyagilag járuljanak hozzá az intézmény (melynek vezetésében közben változás történt: Juhos Enikő lemondott, helyét április elsejével Kovács László veszi majd át – a szerk.) fenntartásához – ez nagyságrendileg 9 millió forintba kerülne éves szinten. Ha jogerőre emelkedik a határozat, úgy Seregélyes – mivel mindkét városban igénybe tudja venni az orvosi szolgáltatást – nem járulna hozzá a fenntartáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában