A martonvásári iskola fiókintézményeként indulna el az első osztály

2020.03.16. 11:30

Új életre kelhet a kajászói iskola

Nagy fába vágta fejszéjét az új testület: újra kívánják indítani az általános iskolát! Császár Roland polgármester körbejárta a lehetőségeket, s a legutóbbi testületi ülésen megszavazták a hivatalos lépéseket.

Zsohár Melinda

Császár Roland a régi címerrel, amit még megtaláltak az iskolában. A koronás-hármashalmos történelmi címerünk alatt kezdhetnek szeptembertől az elsősök Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az őszi önkormányzati választáson kicserélődött a kajászói önkormányzati testület, új a polgármester, s a hat képviselő is. Császár Roland első ízben vállalt ily módon közéleti tevékenységet, bár a község életében civilként eddig is részt vett. Gyors, rövid egyeztetések után születtek a legutóbbi ülésen döntések, természetesen minden témát előzőleg egyeztettek.

Az előző önkormányzati ciklusban megnyert pályázat nyomán felújították és tetővel látták el az óvodát, a végső simításokat végzik rajta. Tavaly nyár óta a művelődési házban működik a két óvodai csoport Mester Nikolett vezetése alatt, várják a március végi visszaköltözést. Sajnos, a koronavírus-események következtében valószínűleg elmarad az ünnepélyes avató, pedig igen készült rá mindenki. A lapos tetős óvoda esztétikailag végre a falusi környezetbe illő lett, a tetőtérbe tornaszobát, az óvodapedagógusoknak kiszolgálóhelyiségeket rendeztek be, s korszerűsítették az egész épületet. A testületi ülésen a korábbiakhoz hasonlóan mindig szó esik az önkéntes munkákról, ezúttal is a játékok felújítása, s az udvar szépítése kapcsán elhangzott a „megoldjuk, megcsináljuk! a képviselők részéről. A szülők, s a falu többsége mozgósítható a jó célok érdekében.

Szintén az előző ciklusban nyertek pályázaton huszonhárommillió forintot a polgármesteri hivatal korszerűsítésére, további összegeket járdaépítésre, ami mindig „sláger” és szükséges. A hivatal kivitelező ajánlatairól szavaztak ezúttal a képviselők, elfogadván a legelőnyösebbet. A Magyar Falu Program aktuális pályázataiból is választottak, kisebb-nagyobb léptékű támogatásokat céloznak meg folyamatosan.

Császár Roland a régi címerrel, amit még megtaláltak az iskolában. A koronás-hármashalmos történelmi címerünk alatt kezdhetnek szeptembertől az elsősök
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kétségtelenül a legnagyobb falat Kajászó életében a tizenkét éve bezárt általános iskola újraindítása, ami Császár Roland különös szívügye. Az igazsághoz tartozik, hogy Kajászón, más magyar falvakhoz hasonlóan megfogyatkozott a gyereklétszám az utóbbi hosszú évtizedekben, ez nem új keletű dolog. A Vál-völgyében Tabajdon is e gonddal küszködtek már a rendszerváltás előtt, ott a református egyházközséggel fogott össze az önkormányzat, s él és virul a nyolcosztályos iskola. A kajászóiak kezére játszik az autópálya közelsége, az, hogy bőven van munka a Vál-völgyében, keresik a szakembereket, s nem elvándorolnak a fiatalok, de beköltöznek az agglomerációs övezetbe. Ez így együtt adott reményt az egyébként hangulatos és jó állapotú iskola épületének birtokában az újratervezésre.

Császár Roland az illetékes Dunaújvárosi Tankerülettel egyeztetett, ahol örömmel fogadták a kezdeményezést, alaposan körbejárva a lehetőséget. A martonvásári Beethoven Általános Iskola fiókintézményeként indulna el az első osztály – felmenő rendszerben. Tehát négy év alatt állna fel az alsó tagozat, s a sikeres működés esetén szóba jöhetne akár a felső tagozat folytatása is, de nem szaladnak elébe a dolgoknak. A tantermek rendelkezésre állnak, a padláson szinte új állapotú padok várnak, interaktív táblát, korszerű eszközöket „kiszorítanak”, mondta a polgármester, s egyhangúlag emelték fel a kezüket a képviselők a határozati javaslatra. „Iskola nélkül halott a falu!” – mondta Császár Roland, bár ezt sok apadó lélekszámú településen jelentik ki keserűn, mindhiába. A Vál-völgyében a kajászói iskola újraindításával viszont nem nélkülöznék egyik községben sem délelőttönként a gyerekzsivajt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában