Gál tanár úr védencei

2020.03.13. 07:15

Tehetséges diákokon segít a Gál József-féle ösztöndíj

Újabb tehetséges diákokon segít a Gál József-féle ösztöndíj.

Palocsai Jenő

Belágyi Hanna és Valicsek Donát kapta idén az ösztöndíjat

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Gál József, a Teleki-gimnázium matek-fizika szakos tanára mindig a fiatal tehetségek érdekeit tartotta szem előtt. Mikor nyugdíjba vonult, az összes plusz jövedelmét, ami óraadásból és korrepetálásból származott, euróra váltotta és egy zsákban gyűjtötte, hogy azzal majd diákokat támogasson. Azóta Gál tanár úr már az égi katedrán tanítja a sokak számára érthetetlen tantárgyakat, de özvegye és a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány folytatja ezt a megkezdett munkát. Laufer Tamás, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, abban a bizonyos zsákban, a kezdetek kezdetén 10 ezer euró, 3 millió forint volt.

Cser-Palkovics András polgármester és Laufer Tamás tegnap kora délután adta át a városházán a Gál Tanár úr ösztöndíjat az arra érdemeseknek.

Belágyi Hanna és Valicsek Donát kapta idén az ösztöndíjat
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mint megtudtuk, idén hat komoly pályázó volt erre az ösztöndíjra, és közülük kellett választania az alapítvány kuratóriumának.

Két kiváló matematikatehetség, Belágyi Hanna és Valicsek Donát volt végül az, akiket kiválasztottak az indulók közül. Mindketten több tanulmányi, illetve matematikai versenyen is részt vettek már, volt, hogy egymás ellen is versenyeztek. Donát az előző tanévben a Zrínyi Ilona matematikaverseny megyei első helyezettje lett, és bejutott az országos döntőbe. Hanna ugyancsak tavaly a Varga Tamás matematikaverseny megyei első helyezése után lépett tovább az országos fináléba.

Az erkölcsi elismerésen túl a két nyolcadikos tanulónak anyagi támogatás is jár, 12 hónapon keresztül havi 20-20 ezer forintot kapnak az alapítványtól.PJD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában