Koronavírus Fejérben

2020.03.25. 07:00

Mindenhol megmozdulnak, hogy gátolják a vírusjárvány terjedését

Ezek a napok a koronavírus elleni harc jegyében telnek. Körkép arról, milyen eszközöket alkalmaznak megyeszerte.

S. Töttő Rita, V. Varga József, Nagy Zoltán Péter

A 2200 lelkes Pázmándon 2200 szájmaszkot készítenek Fotó: Pesti Tamás / FMH

Felkészültek

Pázmándon egy hónapja gyakorlatilag minden nap azon dolgoznak, hogy felkészítsék a települést, s ha a járványhelyzet fokozódik, ne érje meglepetés a lakosságot. Nem a pánikkeltés a cél, mondja Virányiné Reichenbach Mónika polgármester, hanem az, hogy a lehető legfelkészültebben vágjanak bele egy olyan nehéz időszakba, amely megpróbáltatás lesz mindenki számára.

- Ezért is készíttetünk helyben maszkokat. Anyagot, gumikat vásároltunk, közösen készítettük el a mintákat, amelyek alapján pedig megkezdte a gyártást a helyi kárpitos, aki szintén önként jelentkezett a munkára. Pázmánd konyháján kovászt érlelnek, hogy kenyér készülhessen belőle. Az ételkiszállítás terén is szigorú intézkedéseket vezetünk be – kiszállítóink igyekeznek nem érintkezni senkivel, továbbá egyszer használatos éthordót használnak, nejlonzacskóba teszik az ételt és a kerítésre akasztják. Természetesen mindezt gumikesztyűben – mondta a polgármester, akinek célja az, hogy a 2200 lelkes falu lakosságának 2200 maszkot készíttessen. A faluban a kihelyezett tájékoztató anyagok is a megelőzést szolgálják – ilyen a „Köhögés illemtan”, amely emlékezteti a lakosságot arra, hogy noha amúgy is, de jelen pillanatban fokozottan fontos a higiénia betartása. A polgármester asszony irányításával több akciócsoportot alakítottak, melyek részfeladatok elvégzésére és a felkészülésre koncentrálnak.

A 2200 lelkes Pázmándon 2200 szájmaszkot készítenek Fotó: Pesti Tamás / FMH

- Így a későbbiekben nem érhet meglepetés és szervezetlenség bennünket – mondja. A pázmándi Simon János erőfeszítése pedig jó példa arra, hogy mindenki ott segít, ahol tud: szaktudásával és helyiek felajánlásainak köszönhetően újít fel számítógépeket, hogy minden gyereknek, akinek szüksége van rá, legyen lehetősége az otthoni távoktatáson való részvételre. Sárkány Zoltán, Pázmánd korábbi alpolgármestere pedig 100 ezer forint értékben ajánlott fel SSD-meghajtókat ehhez a munkához.

Civil összefogás

A Velencei-tavi Sportért és Kultúráért Egyesület, még ha tevékenységét az ismert egészségügyi vészhelyzet miatt fel is függesztette, kötelességének érzi, hogy a nehéz helyzetben lévő felelősségteljesen otthon maradt idős honfitársaknak segítséget nyújtson bevásárlásban, valamint a gyógyszerkiváltásban – mondta el a Fejér Megyei Hírlapnak Hornok Róbert, az egyesület vezetője. – Ezért is csatlakozott civil szervezetünk a „Segíts az időseknek” országos kezdeményezéshez – mondta, hozzátéve, hogy természetesen a csapatokhoz bárki csatlakozhat a hornokrobert@vtske. hu e-mail-címre küldött név, e-mail-cím és telefonszám megadásával. Az idősek részéről segítséget a plell.peter@ gmail.com vagy a fenti e-mailcímre kérhetnek. – Egyesületünk a Tavirózsa Virág- és Ajándékbolttal karöltve a helyi egészségügyben dolgozó nem hétköznapi hősök mindennapjait is szeretné megkönnyíteni. Hetente legalább egyszer ebédet szállítunk ki, hogy minél nagyobb erővel és kitartással végezhessék áldozatos munkájukat – tette hozzá Hornok Róbert. A civil szervezet továbbá meghirdette a „Tapsolj Gárdony” kezdeményezést, melynek keretein belül maximum 10 másodperces, mindenki saját otthonában készült tapsvideókat vár. – Tesszük mindezt azért, hogy így is kifejezzük hálánkat a „frontvonalban” dolgozó Hősöknek, akik a mindennapjaink biztonságát jelentik. Mottónk nem lehet más, mint: Fogjunk össze! Segíts, Velencei-tó!

Telefonos szolgálatot indítanának

Jenőben az önkormányzat összegyűjtötte, összegyűjti az idősek, egyedül élők telefonszámát, hogy napi szinten minél több embert fel tudjanak hívni: mire van szükségük. A bezártság valószínűleg sokakat megvisel, ezért terveik szerint hamarosan elindítanak egy telefonos szolgálatot önkéntes segítőkkel. Aki ebben részt venne, jelentkezzen, csatlakozzon – osztotta meg felhívását a közösségi oldalon Kerekes Ildikó polgármester. A Palkovics ABC ingyenes házhoz szállítást vállal, a rendelést a 06(30) 389-1798-as telefonszámon lehet leadni. Fister Aranka és a lányok, asszonyok továbbra is várják a szájmaszkok készítésére vonatkozó igényeket. A már elkészült maszkokat az önkormányzat szállította, szállítja házhoz. Teljes átállás az óvoda konyháján. Már nemcsak az óvodás és iskolás gyerekek, hanem akik eddig ételhordóban vitték az ebédet, azok is egyszer használatos, steril műanyag dobozokban kapják az ételt. A jelenlegi helyzetről és tudnivalókról szórólapokat, tájékoztatókat sokszorosítottak a községházán, hogy mindenki tudja, mit hogyan kell tenni. „Mi itt, önök otthon” – jegyezte fel a faluvezető. „Most így van ez jól, ha pedig mindez véget ér, összejövünk, kezet rázunk a másikkal, és jól megölelgetjük egymást!”

Politikus is lehet nemes szolga

Székesfehérvár egyik kis lakótelepén nap mint nap arra lettek figyelmesek a lakók, hogy valaki rendszeresen megáll a telepen, és csomagokkal megy be egyik-másik lépcsőházba. Kisebb nyomozás indult, ki a titokzatos maszkos hölgy? Aztán kiderült, a terület önkormányzati képviselője hordja az idősebb lakóknak a gyógyszert, élelmiszert. Deák Lajosné nem tart sajtótájékoztatókat, hanem nemes szolgaként segít. E tudósításról is csak itt értesül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában