FMH Másként

2020.02.11. 13:45

Új városrész születhet Ercsiben

A Szapáry-kastély teljes rekonstrukciója és az ercsi kikötő üzembe állítása mellett a használaton kívüli laktanya területének rekultivációja fontos feladat.

Sági Zoltán

Győri Máté: Mindegy, ki vezeti a várost, a lényeg, hogy a laktanya ütötte tájseb begyógyuljon

Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

A laktanya három részét kapta vissza eddig az önkormányzat, meséli Győri Máté volt polgármester. Ám ezeken felül van még közel 27 hektárnyi olyan terület, amelyet a Honvédelmi Minisztérium (HM) használaton kívülinek minősített. A terület a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelésében van, aki arra az álláspontra helyezkedett: csak akkor engedi át az önkormányzatnak a városrésznyi területet bármiféle konstrukcióban, ha a tulajdonos HM a talajcserés kármentesítésbe bekapcsolódik. Simicskó István minisztersége végére tovább gyorsult a terület rekultivációjának előkészítése, míg végül felbukkant egy belga befektető, aki nemzetközi referenciákkal rendelkezik e téren. A rozsdamezős területek rehabilitációjával foglalkozó cég komoly érdeklődést mutatott a feladat iránt, és az Ercsiből annak idején kiszakított terület helyreállítására részletes tervet készített. A laktanya falánál megszakadó utcahálózatot rajzolta újra a cég, olyan 3-400 lakásból álló lakó- és szolgáltató övezetet tervezve meg, amely a 6-os út mentén még 3-4 emeletes épületekből áll, aztán jönnek a sorházak, végül pedig a családi házak, a 6-ostól távolodva egyre jobban belesimulva a városképbe.

Győri Máté: Mindegy, ki vezeti a várost, a lényeg, hogy a laktanya ütötte tájseb begyógyuljon
Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

A külföldi befektetővel Ercsi korábbi vezetése megkereste a Nemzeti Befektetési Ügynökséget, hogy a konkrét tervek mellett annak ajánlásával térjen vissza a HM-hez. Az októberi helyhatósági választások után Győri Máté az új polgármestert, Szabó Tamást személyesen mutatta be a belga befektetőnek, hogy a folyamat a váltás ellenére se akadjon meg. Mint Győri Máté fogalmazott: teljesen mindegy, hogy ki vezeti a várost, a lényeg az, hogy az egykori laktanya ütötte tájseb mielőbb begyógyuljon.

Telefonon elértük Szabó Tamás polgármestert, akitől megtudtuk: múlt év végén és ez év elején is egyeztetett a belga cég képviselőivel, akik most a HM engedélyét szeretnék megkapni ahhoz, hogy a területen belül talajvizsgálatokat végezhessenek. A folyamat tehát nem akadt meg, de előmozdításában minden bizonnyal jutna szerep a térség megválasztandó országgyűlési képviselőjének is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában