Hegyvidéki Élőlények Természetvédő Egyesülete alakul

2020.02.14. 14:35

Tovább dagad a vita az iszkai bánya körül

Újabb híreink vannak az iszkaszentgyörgyi kőbánya, illetve a közeli Csór-Iszka hegyen élők között feszülő krónikus egyet nem értésről. Egyesületet alakítanak az emberek.

Majer Tamás

Tavaly augusztusban egy tüntetésről is tudósítottunk, a tüntetők úgy tapasztalták, hogy a bánya nem tartotta be a korábbi egyeztető fórumon, a lakosoknak tett ígéreteit

Fotó: FMH-archív (Nagy Norbert)

Károly Ede, bányaügyi szószóló kereste fel lapunkat, hogy számot adjon az újabb történésekről, jóról-rosszról. Azok számára, akik nem naprakészek e búbánatos bányabonyodalomban, kicsit összefoglaljuk az elmúlt időszak történéseit.

Tavaly márciusban írtunk arról egy csóri testületi ülés után, amelyen Károly Ede mint helyi polgár felszólalt, hogy – elmondása szerint – a helyiek már 2018 nyarán szembesültek azzal, hogy a megszokott heti egy robbantás helyett szinte minden nap robbantanak a bányában, 24 órás üzemben, hétvégén, pihenőnapokon is. Még 2018 júliusában kérdésekkel keresték meg a két falu jegyzőjét. Húzzuk itt alá, a bánya Iszkaszentgyörgyön van, nyilván az iparűzési adót is oda fizeti. Dolgoznak a bányában helyiek is, persze. Károly Ede szavai szerint 2013-ban kezdődött a bánya és a helyiek közti konfliktus. A bánya hangos, poros; működik, követ termel ki… Nem szűnő vita, hogy a bányamunka miatt szükséges robbantások károkat okoznak-e a közeli házakban.

Gáll Attila, Iszkaszentgyörgy polgármestere lapunknak már akkor úgy nyilatkozott, hogy a bánya – amely tényleg kelt zaj- és porhatást –, együttműködő, tárgyalni kész, például épült egy Iszkaszentgyörgy belsejét elkerülő út a kamionforgalomnak. A bányától – tehát 11 hónapja – Kaufmann Tibort kérdeztük meg, aki elmondta, dolgoznak már az üdvösebb technológián, de ahhoz kell öt év. Egy szinte letelt. Csak egy.

Később aztán egy csóri lakossági fórumon ültek egy asztalhoz a bánya és a lakosok képviselői, majd augusztusban egy tüntetésről is tudósítottunk. A tüntetők úgy tapasztalták, hogy a bánya nem tartotta be a fórumon tett ígéreteit.

Tavaly augusztusban egy tüntetésről is tudósítottunk, a tüntetők úgy tapasztalták, hogy a bánya nem tartotta be a korábbi egyeztető fórumon, a lakosoknak tett ígéreteit
Fotó: FMH-archív (Nagy Norbert)

Szeptemberben a Fejér Megyei Kormányhivatal tájékoztatását is közöltük. Ők egy 2019. évi május–júniusi por-, zaj- és rezgéskibocsátás-mérés eredményei alapján állították, hogy a bánya nem lépte túl az előírt kibocsátási határértékeket.

Károly Ede frissen arról számolt be, hogy az eddigi gyakorlat ellenére Csórra már nem jut el a bánya előzetes tájékoztatása a robbantások időpontjáról, ez Károlyéknak újabb kellemetlenség.

– 2013-ban harcoltam ki, működött, tudtunk készülni rá, tudtuk, hogy milyen tevékenységeket nem szabad az előre jelzett intervallumban tennünk, mert veszélyes lehet – fogalmazott.

Újság az is, hogy hamarosan nagygyűlést tartanak a tiltakozók, vélhetően a csóri művelődési házban, ahol: – Megalakul a H.É.T.E., A Hegyvidéki Élőlények Természetvédő Egyesülete, amit ezt követően bejegyeztetünk a bíróságon. A megalakuláshoz 10 fő szükségeltetik, de reményeim szerint ennél több alapító tagunk lesz – ismertette Károly Ede.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában