Akár százezer forintot is kaphatnak

2020.02.29. 07:15

Többféle ösztöndíj segíti a tanulást a székesfehérvári diákoknak

Márciusban bírálják el az Alba Regia Ösztöndíjat, ám ezen a lehetőségen kívül is számos ösztöndíjat vehetnek igénybe a Székesfehérváron tanuló diákok. Az önkormányzati mellett alapítványi támogatásokra is lehet pályázni. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, milyen alternatívák állnak a nebulók rendelkezésére.

Héjj Vivien

A Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány Gál tanár úr támogatói ösztöndíját tavaly Mészáros Máté és Leipold Zóra vehette át

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A város önkormányzata által kezdeményezett Alba Regia Ösztöndíjra három kategóriá­ban lehet pályázni minden félévben. A jelentkezés alapfeltétele, hogy a tanuló fehérvári intézménnyel álljon hallgatói jogviszonyban. A 2019/2020. tanév első szemeszterére vonatkozó pályázaton 124 diák, közel kilencmillió forint értékben nyert el ösztöndíjat. A második félévre szóló pályázat nemrég zárult le, ennek elbírálására márciusban kerül sor.

Az Alba Regia Felsőoktatási Ösztöndíjra azok a székesfehérvári képzési helyszínen tanulók pályázhatnak, akik valamelyik felsőoktatási intézményben (Budapesti Corvinus Egyetem, Óbudai Egyetem, Kodolányi János Egyetem) nappali tagozaton tanulnak. Alap- és mesterképzésben részt vevő tanulók egyaránt jelentkezhetnek, amennyiben a pályázat benyújtását megelőző utolsó aktív félévre vonatkozóan megszerezték a mintatanterv által az adott félévre előírt kreditmennyiség legalább 90 százalékát. További feltétel még, hogy a pályázó legutóbbi aktív félévének tanulmányi átlaga legalább 3,75 legyen, illetve kizárólag 25 év alattiak vehetnek részt az ösztöndíjrendszerben. Fontos kiemelni, hogy a Kodolányi János Egyetem hallgatói közül kizárólag az előadó-művészeti szakon tanulók jelentkezhetnek. Előadó-művészeti szak esetében 1 fő, egyéb képzésben szakonként 2 hallgató kaphat 100 000 forintos ösztöndíjat.

Az Alba Regia Felsőoktatási Hallgatói Tanács Ösztöndíjban a hallgatói tanács tagjai részesülhetnek, akik tanulmányaikat Fehérváron folytatják. A 40 000 forintos ösztöndíjat intézményenként négy fő nyerheti el. A Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány is életre hívott ösztöndíjakat: az „SZFA” ösztöndíjprogram mellett meghirdették a Gál tanár úr ösztöndíjat is a tehetséges gyermekek támogatására és segítésére.

A Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány Gál tanár úr támogatói ösztöndíját tavaly Mészáros Máté és Leipold Zóra vehette át
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Fejér Megyei Mérnöki Kamara által létrehozott Fejér Megyei Mérnökökért Alapítvány két ösztöndíjjal támogatja a mérnöki képzésben tanulókat. A Diplomadíj keretében a megyei műszaki felsőoktatásban végzős Fejér megyei hallgatók pályázhatnak – a város tekintetében ebben jelenleg az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara érintett. A diplomamunka értékelését követően 2-3 diákot díjaznak. Az Ösztöndíj keretében ugyanezen intézményben az első 5 szemeszterben a legjobb tanulmányi eredményt elérő hallgatók pályázhatnak. A legjobb tanulmányi átlaggal rendelkező diák öt hónapra havi 50 000 forintot kaphat.

A középfokú oktatásban tanulókat az Alba Regia Középiskolai Ösztöndíj támogatja. A legutóbb meghirdetett pályázatra azok a nappali tagozatos diákok jelentkezhettek, akik a kiírásban meghatározott intézmények szakgimnáziumi vagy szakközépiskolai képzésében vesznek részt. 9–12. évfolyamon tanulók – nyelvi előkészítő kivételével – közül bárki jogosult lehet az ösztöndíjra, amennyiben a pályázat benyújtását megelőző félévben a tanulmányi átlaguk legalább 3,75 volt. A felnőttoktatási képzésben tanulók nem jelentkezhetnek. A jelenlegi pályázatok elbírálása még folyamatban van. Szakgimnáziumi képzésben 18, míg szakközépiskolai tanulmányokat végzők esetében évfolyamonként 2 fő nyerheti el az 50 000 forintos támogatást.

A Tóth István és Tóth Terézia Ösztöndíj Közalapítvány naptári évre hirdet pályázatot, melynek keretében azokat a jó tanulmányi eredményt elért székesfehérvári fiatalokat kívánják támogatni, akik szociális helyzetük miatt rászorulnak erre. Az idei évben két célra biztosított ösztöndíjat a kuratórium: a nyertesek általános tanulmányi ösztöndíjat és pályaorientációs ösztöndíjat kaphattak (7. és 10. évfolyamos tanulók). Pályázatot kizárólag székesfehérvári állandó lakhellyel rendelkező tanulók nyújthatnak be. A tanulmányi követelmény a 2020-as évre vonatkozóan 7–8. évfolyamon 4,8-as, 9–13. évfolyamon 4,5-ös, felsőoktatásban pedig 4,2-es tanulmányi átlag. Az évente egy alkalommal meghirdetett pályázatra várhatóan legközelebb ősszel lehet jelentkezni.

Amint azt korábban megírtuk, a szakképzési rendszer komoly átalakulásokon esik át, ezáltal a következő tanévtől a Szakképzési Centrumok által nyújtott ösztöndíjak is kibővülnek és lehetővé teszik a tehetséges és kiemelkedő diákok, vagy éppen a hiányszakmát tanulók támogatását is. Emellett a felsőoktatási intézmények saját ösztöndíjrendszerrel is segíthetik hallgatóikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában