FMH Másként

2020.02.10. 17:30

Tóásó Előd végre elégtételt kap – Az egykori dunaújvárosi egyetemista ügye a nemzetközi bíróság előtt

Eduardo Florest 2009-ben Bolíviában kommandósok lőtték le két társával együtt. Tóásó Előd túlélte a leszámolást, őt 2015-ben a Baptista Szeretetszolgálatnak sikerült kihoznia Bolíviából.

Tihanyi Tamás

A kép Tóásó Előd diplomaosztóján készült a Dunaújvárosi Egyetemen

Forrás: Tóásó Előd

Tavaly az ország vezetője, Evo Morales egy elcsalt választás után megbukott és elmenekült. Az úgynevezett „terrorista-ügy” csalásai miatt a bolíviai ügyészség nyomozást kezdeményezett a volt elnök és helyettese ellen emberiség elleni bűncselekmények, népirtás, bűnszervezet megszervezése és emberrablás miatt. Közben utolsó szakaszába érkezett az a nemzetközi per is, melyet a tavaly még dunaújvárosi egyetemista Tóásó és társai kezdeményeztek Bolívia ellen emberi jogaik megsértése miatt.

Mit szólsz ahhoz, ami az utóbbi időben Bolíviában történt?

– Nem ért váratlanul, hogy megbukott Evo diktatórikus kormánya. Figyelemmel kísértem a történéseket és jól látszott, hogy ez nem egy jobboldali vagy baloldali politikai csetepaté, hanem az emberek erkölcsét sértette, hogy Morales illegálisan indult a választásokon, és még csalt is azon. Nem kisebb szervezet mondta ezt ki, mint az OEA (az Amerikai Államok Szövetsége), így Evo elmenekült, az emberei lemondtak és átvette az ideiglenes elnöki szerepet az ellenzéki szenátor. Sok évtizednyi hazugság, ferdítés és politikai manipuláció ért véget tavaly novemberben.

Jelent ez számodra elégtételt?

– Nem, számomra az jelent majd elégtételt, hogy ha a bűnösök egy igazságos és független bíróság előtt állnak. Akkor tudom majd, hogy megbűnhődnek. A mostani bolív kormány elismerte, hogy az ellenem és még mások ellen indított procedúra politikai indíttatású volt, manipulálni szerették volna a közvéleményt és hamis vádakkal jogsértés történt. Ezt egy kicsit elégtételnek érzem, úgy gondolom, ez a történetem befejező akkordjainak kezdete, vagy mondhatni a befejező rész első mondata. Szóval, van még hátra, de jó úton haladok.

Nyersz a nemzetközi bíróság előtt?

– Ha Morales kormányon maradt volna, akkor is megnyerném ezt az ügyet. Több ezer oldal bizonyítékkal, jogilag alátámasztott beadvánnyal rendelkezünk, amelyre eddig a bolív kormánynak csak politikai jellegű válaszai voltak. Megkaptuk az Amerika-közi emberi jogi szervezet előzetes jelentését, amelyben elfogadták, hogy megsértették az emberi jogainkat. Ezen kívül az ENSZ bizottsága is megállapította, hogy önkényesen és illegálisan tartottak fogva és fokozott emberi jogi sértés történt. Persze, ennek a nemzetközi ügynek többféle végkimenetele lehet, azon dolgozunk lassan egy éve, hogy számunkra a legkedvezőbben alakuljanak a fejlemények. A bolív állam beismerése után felgyorsulhatnak azok a jogi lépések, amelyek még hátra vannak.

Most mivel foglalkozol?

– Megpróbálok egyszerű életet élni, Tatabányán tanítok egy középiskolában, és folyamatosan próbálom képezni magam különböző egyetemeken. A munkát, a tanulást össze kell egyeztetnem a nemzetközi jogi ügyemmel. Rengeteg időt, energiát kell befektetnem, ezért alig várom, hogy véget érjen és lezárhassam az életem ezen szakaszát. Edittel, a nővéremmel sokszor segítünk olyan magyarokon, akik külföldön bajba kerültek és megkeresnek minket. Mindezt mindenféle állami támogatás vagy szervezet segítsége nélkül tesszük, de kamatoztatjuk az életünk során összegyűjtött tudást.

A kép Tóásó Előd diplomaosztóján készült a Dunaújvárosi Egyetemen
Fotó: Tóásó Előd

Miként emlékszel a hazatérésed napjaira?

– Kemény volt. Figyelni kellett sok mindenre, sok lehetőséget és forgatókönyvet kellett lejátszani. Nagy segítséget jelentett a Baptista Szeretetszolgálat, velük a mai napig nagyon jó viszonyt ápolok. Végre találkozhattam a családom minden tagjával és megölelhettem őket.

Mi a véleményed Dunaújvárosról, az itt töltött időre?

– Az elmúlt években a Dunaújvárosi Egyetem hallgatója voltam, ahol informatika mérnök-tanár diplomát szereztem. Szeretem a várost, az embereket. Rengeteg jó barátom származik Dunaújvárosból és azt tapasztaltam, hogy az ittenieknek van egyfajta különleges hozzáállásuk a dolgokhoz. Az igazságot kimondó, de utána a napi bajokon és nézeteltéréseken felülemelkedő ember a dunaújvárosi. Nagyon szerettem itt lenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában