Fánk, süti, kürtőskalács meg a citromos tea

2020.02.29. 08:15

Sárszentágotán is megtartották a télbúcsúztatót

A télűző-tavaszváró népek máglyára vetették tegnap este a rút kiszebábot. „Jöjjön a tavasz, menjen a tél!” – kántálták folyvást. Majd az Aranyparázs tűzzsonglőrök varázsoltak.

V. Varga József

Az este fénypontja: máglyán végezte a rút kiszebáb

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Hó nem is volt! – magyarázza a nagyinak a legényke. Abban a falu apraja-nagyja megegyezik: tél ide, hó oda, jöjjön már a kikelet. A két fruska egyre csak győzköd: márpedig ők ikrek. (Nem is hasonlítanak egymásra!) Kétpetéjűek – könyörülnek meg rajtam. És vágnak, ragasztanak folyvást: ijesztő télűző álarcok készülnek. Lili és Rami az ikerpár, s a legjobb barátjuk Kira. Mosolyognak, ahogy előkerül a fotómasina.

Az este fénypontja: máglyán végezte a rút kiszebáb
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A Sárszentágotai Hagyományőrző Egyesület negyedszer hívott kicsit és nagyot a vidám télbúcsúztatóra. Elnökük, Balogh Mónika irányításával többen is segédkeznek: A kiszolgált szőrmesapkák csíkokra szabdalva és kartonmaskarákra ragasztva bajuszként, szakállként folytatják földi létüket. A pánsíp szívószálból formálódik, a kolomp alapja konzervdoboz. Csörgőként két összeragasztott műanyag kanál szolgál, köztük a kis kapszulában kukoricaszemek zörögnek. Sebestyén Zoltán polgármester már hozza is a próbababát (egy hosszabb és rövidebb husángot összekötözve), az asszonyok meg öltöztetik feszt. Lobog a máglya, lángra kapnak a csúf bábura tűzött cédulák, s a füsttel tova száll minden gondunk, bajunk…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában