A csomagolt árukat a felbontás után hamar el kell fogyasztani

2020.02.21. 20:00

Minőség(bel)i kérdések: meddig fogyaszthatók az élelmiszerek?

Ha üres a gyomor, nyílik a hűtőajtó. A kézben egy csomag virsli: egy hete „lejárt”. A szalámi is pár napja szavatosságát vesztette a címkén olvasható dátum alapján. A tartós tej egy hete nyitva. Kockáztassunk?

Szanyi-Nagy Judit

A boltban vásárolt fagyasztott termékek minőségmegőrzési idejét a gyártók jelölik a termékek csomagolásán – erre figyelniük kell a fogyasztóknak! Fotó: Pesti Tamás

Jó hír: van élelmiszer, aminél „kockáztathatunk”, vagyis a csomagoláson feltüntetett „lejárati idő” után is fogyaszthatjuk. A dátumok vizsgálatakor egy dolog mindenképpen szembetűnő: „minőségét megőrzi” és „fogyasztható”, ezek állhatnak az egyes felületeken. Mit jelentenek?

Egyem? Ne egyem?

Kérdéseinkkel a Fejér Megyei Kormányhivatalhoz fordultunk. Az illetékesektől megtudtuk: a mikrobiológiai szempontból gyorsan romlandó élelmiszerek esetében – amelyek rövid idő elteltével várhatóan vagy valószínűleg közvetlen veszélyt jelentenek az egészségre – fogyaszthatósági idő kerül a csomagolásokra. Ilyenek az előrecsomagolt hidegkonyhai készítmények, a hűtést igénylő tej és a tejtermékek, friss húsok. A lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszer nem minősül biztonságosnak – válaszolták, majd ismét hangsúlyozták: a gyártók által meghatározott minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági időtartam lejárata az az időpont, ameddig az adott élelmiszer minősége, biztonságossága megfelelő. A szabályozási hátteret tekintve az élelmiszerek fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időtartamának megállapítása az élelmiszert előállító élelmiszeripari vállalkozó felelőssége. A csomagoláson megjelenő dátum(formátum)ot jogszabály határozza meg. Amennyiben az időpontot megelőző szavakat („Minőségét megőrzi: …” vagy „Fogyasztható: …”) nem követi dátum, utalni kell arra, hogy az hol található meg a termék csomagolásán. Az egyik ilyen megoldást lehet: „Minőségét megőrzi a csomagolás hátoldalán jelzett időpontig.” A minőségmegőrzési időt azokon az élelmiszereken tüntetik fel, amelyek hosszabb eltarthatósági idővel rendelkeznek. A minőségmegőrzési idő feltüntetése nem kötelező például az étkezési só, az ecet, illetve a friss gyümölcs és zöldség esetében, beleértve a többi között a burgonyát is, amelyet nem hámoztak meg, nem vágtak fel vagy nem kezeltek hasonló módon. A cukrász- vagy sütőipari termékek ugyancsak ebbe a kategóriába tartoznak – bár ezek a produktumok (természetüknél fogva) a gyártástól számított 24 órán belül elfogyasztandók.

A boltban vásárolt fagyasztott termékek minőségmegőrzési idejét a gyártók jelölik a termékek csomagolásán – erre figyelniük kell a fogyasztóknak! Fotó: Pesti Tamás

Mi hol található?

A megfelelő higiénia nemcsak a hűtő tisztaságán, de a tárolási módon is múlik. Nem mindegy, mit hova teszünk!

A kormányhivataltól kapott válasz alapján: a tárolás során érdemes figyelembe venni a termékek mikrobiológiai tisztaságát (nyers, félkész, fogyasztásra kész), esetleges lékiválását, csomagolását. A friss zöldség-gyümölcs termékeket érdemes a hűtőszekrény alsó részén kialakított rekeszekbe tenni, mivel ezek tisztítatlanul kerülnek a tárolóba. A pultban szeletelt húskészítmények ne kerüljenek a szintén pultból vásárolt friss hús környezetébe (alá, tetejére), mivel esetlegesen a húslé átnedvesítheti a fogyasztásra kész felvágott papírcsomagolását, ezzel keresztszennyeződést okozva. A tojás tárolását a fogyasztói tájékoztatás szerint szükséges megoldani, amennyiben hűtőben tárolták az üzletben, otthon is hűtőben szükséges tartani. Fedetlen ételeket pedig semmiképpen se tároljunk a hűtőben, azokat zárjuk le, hogy a keresztszennyeződéseket elkerüljük! A konzervek általában nem igényelnek hűtve tárolást a felbontásig; azt követően pedig jól zárható dobozba, edénybe tegyük át a megmaradt, még el nem fogyasztott mennyiséget, és a lehető legrövidebb idő alatt fogyasszuk el! – tanácsolták a szakemberek.

Különleges tárolás

A különleges tárolási és/vagy felhasználási feltételeket igénylő élelmiszerek csomagolásán a gyártók ezeket az információkat feltüntetik a fogyasztók számára. Ilyen a tárolási hőmérséklet jelölése tejföl és egyéb hűtést igénylő termékeknél, valamint felhasználás esetén a sütnivaló kolbász vagy sütőkolbász megnevezésű termékek csomagolásán feltüntetett mondat: „A termék csak alapos hőkezelés (sütés) után fogyasztható.” Emellett a gyártónak – az élelmiszer felbontását követő megfelelő tárolás és felhasználás miatt – adott esetben a tárolási feltételeket és/vagy a felhasználhatósági időt is jelölnie kell. A friss zöldség, gyümölcs hűvös, jól szellőző helyiségben vagy hűtőben tartható. Bizonyos zöldségfélék (úgymint az uborka, paradicsom) és a trópusi gyümölcsök érzékenyek a hidegre, ezért javasolt +7 Celsius-fok és +13 Celsius-fok között tárolni azokat. A csomagolt, konyhakész (mosott, fogyasztásra kész termékek, salátakeverékek) zöldségek tárolására vonatkozó hőmérsékleti előírásokat a tasakokon jelölik a gyártók. Hámozatlan, nyers burgonyát több hétig tartó tárolás esetén sötét, hűvös helyen szükséges tartani a csírázás elkerülése érdekében. A nem romlandó élelmiszereket, továbbá az olyan termékeket, amelyek nem igényelnek hűtést, érdemes száraz, hűvös helyen tárolni – ajánlják.

A csomagolt szalámit a megjelölt dátumig fogyasszuk el, utána már ne kísérletezzünk vele! Fotó: Nagy Norbert

Fagyasztott hús, híg lé

A magyar háztartásokban gyakran előfordul, hogy a jégkrémes dobozban bizony inkább pörkölt bújik meg. Vagyis: érdemes beszélnünk a fagyasztásról is! A hűtőt és a fagyasztót megfelelő hőmérsékleten és tisztán kell tartani; az élelmiszereket úgy helyezzük el benne, hogy ne legyen zsúfolt a berendezés, így biztosítható a hideg levegő megfelelő áramlása a tárolás során. A fagyasztott nyers húsokat úgy érdemes kiengednünk, hogy azokat a hűtőbe, 0 és +5 Celsius-fok közötti hőmérsékletbe tesszük. Ez a folyamat lassú, ezért érdemes előre megtervezni az ételkészítést. A kiolvasztás időigénye körülbelül 10 óra/kg. Zárt csomagolású hús (például vákuumcsomagolt csirkemell) esetében a kiolvasztás hideg álló vízben (+21 Celsius-fok) is elvégezhető, a kiolvasztás időigénye ez esetben körülbelül 2 óra/kg. A kiolvasztás meleg vízben vagy szobahőmérsékleten nem javasolt! Kis mennyiségű fagyasztott termék kiolvasztásához mikrohullámú berendezést is használhatunk, de csak közvetlenül a további hőkezelés megkezdése előtt. A felengedett élelmiszert nem szabad újrafagyasztani! A boltban vásárolt, már alapvetően fagyasztott, csomagolt termékek minőségmegőrzési idejét a gyártók a termékek csomagolásán jelölik, a fogyasztóknak ezt az információt szükséges figyelembe venniük – tették hozzá az illetékesek.

Mindennapi praktikum

A kormányhivatal munkatársai válaszukban még egyszer aláhúzták: a gyártók által meghatározott minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági időtartam lejárata az az időpont, ameddig az adott élelmiszer minősége, biztonságossága megfelelő. Ugyanők a mindennapi praktikumokat tekintve azt ajánlják: a csomagolt termékeket (szalámikat, sajtokat) a felbontás után rövid időn belül fogyasszák el a vásárlók! A frissen elkészült fogások az ételkészítés után, lehűtést követően kerüljenek a fagyasztóba! Az így lefagyasztott ételeket ugyancsak rövid időn belül fogyasszák el, ne tárolják több hónapig a mélyhűtőben! Az esetlegesen már többször újramelegített maradék ételek lefagyasztása nem javasolt – értesültünk a szakemberektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában